Kúpele Grössling: Chcú zachrániť aj komín z roku 1914

5.10.2019
0

Zdroj: ts

Páčil sa vám článok?

Ženské a mužské dni? Kúpacia čiapka ako povinná výbava alebo bez nej? Aj takéto otázky si kladie tím okolo splnomocnenca Gábora Bindicsa, ktorý sa venuje obnove tradičných a známych kúpeľov Grössling v blízkosti Vajanského nábrežia. Ich rekonštrukcia by mala byť rozbehnutá v rokoch 2022 a 2023, pričom chátrajú od roku 1994.

Celý projekt obnovy kúpeľov primátor Matuš Vallo zveril odborníkovi a splnomocnencovi pre tvorbu mestského priestoru Gáborovi Bindicsovi. Ten chce kúpele otvoriť a zachovať aj unikátne prvky, ako napríklad komín.

Zdroj: FB M.V.

​Začiatkom budúceho roka plánuje mesto vyhlásiť architektonickú súťaž na obnovu tradičných a pre Bratislavčanov známych kúpeľov. Celé tri roky však kúpele zavreté nebudú, otvoria sa na krátkodobé podujatia a výstavy. „V súčasnosti komunikujeme s budapeštianskou firmou Budapesti Gyógyfürdő z.r.t. Rozprávame sa o tradičných kúpeľných prvkoch a o aktuálnych trendoch. Diskutujeme o možnosti, či majú byť ženské a mužské dni. Či sauny majú mať samostatný prístup, alebo či je potrebné vytvárať a budovať aj vonkajší bazén,“ povedal pre Bratislavské noviny Gábor Bindics. Jeho tím sa rovnako zamýšľa nad možnosťou obnoviť už zamurované bazény.

Tiež diskutujú, či bude nevyhnutné nosiť kúpaciu čiapku, ako to v Grösslingu bolo aj v minulosti alebo od toho upustia. „V princípe kúpeľníctvo je jeden veľký svet, ktorý je dôležitým mestotvorným prvkom,“ podotkol splnomocnenec. V tíme má ľudí, ktorí sa kúpeľníctvu venujú na celom Slovensku. V súčasnosti pripravujú aj rôzne aktivity, aby ľuďom priblížili, čo chcú na konci celého snaženia z budovy a priestoru vyťažiť. „Chceme z kúpeľov urobiť oázu pokoja, kde každý bude môcť aspoň na chvíľu vypnúť,“ zdôraznil Bindics.

Posledné týždne celý tím mapuje priestory, preverujú statiku budovy a dokončili štúdiu vlhkosti. Tento týždeň sa sústredili na skenovanie komína, ktorý majú ambíciu zachrániť. Preto nám splnomocnenec poslal aj výkres komína z roku 1914.

Zdroj: Archív G. B.

​(lb)

Páčil sa vám článok?