Napísali ste nám 17/2000

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Trápi ma problém vynovených fasád niekoľkých historických domov na území Starého Mesta. Neviem, či ste si to všimli, ale viacero krásnych historických fasád je svojím novým jednofarebným náterom esteticky znehodnotených.

Viaceré architektonické štýlové fajnôstky (okenné rámy, stĺpy, pilastre, ornamenty a pod.) akoby boli novým náterom vyzmizíkované. Inú farbu použijú maliari iba ak na samý spodok stavby. Napríklad Františkánska 1 (roh so Zámočníckou ul.), Baštová 5 (Nadácia otvorenej spoločnosti), Kaplnka sv. Kataríny na Michalskej ul., Prepoštská 10 (španielska ambasáda), Panská 17 (stredoveký obytný dom s empírovou fasádou), Hlavné námestie 4 (grécka ambasáda), Sedlárska 5.

Zaujímalo by ma, kto rozhoduje o tom, akú fasádu bude mať po farebnej stránke dotyčný dom. Rozhoduje o tom jednotlivec alebo komisia? Rozhodujú o tom pamiatkari? Je za to zodpovedný Mestský ústav ochrany pamiatok? Rozhodne si to iba majiteľ domu alebo zhotoviteľ rekonštrukčných prác celkom sám? Je to iba otázka peňazí? Buď ako buď, rozhodne by však zodpovedným prospelo, keby sa nechali inšpirovať svojimi pražskými alebo vôbec zahraničnými kolegami.

Patrik Skala, Bratislava
LIST ČITATEĽA 

~ ~ ~
Chcela som sa spýtať, prečo svojimi článkami nahrávate arogantným a šialeným vodičom? Či si vy neuvedomujete, že keď napíšete, kde všade sú radary (pre autá) tak vodiči, čo jazdia 90 km/h, nikdy nedostanú pokutu? A čo chodci a ostatní ľudia? Za ten článok vo vašich novinách číslo 15/16 by vám mala dať polícia pokutu. A nemyslite si, že ich na to neupozorním.

Silvia Baxová, Bratislava
LIST ČITATEĽA

~ ~ ~
V novinách číslo 15/16 náhodní chodci referovali o dojmoch z tohtoročného Kultúrneho leta, pričom nikto nespomenul jeho literárnu časť Autor a dielo v utorkové Večery na nádvorí Mirbachovho paláca.

V prvý utorok sa predstavili páni herci s riaditeľom Vladimírom Černým a pripomenuli časy od začiatkov Divadla na korze a súčasnú existenciu divadla Astorka. O týždeň to boli dámy. Mimoriadne dojímavý bol aj tretí utorok, keď sa rozozvučal hlas arménskeho speváka Gurkena Ovsepjana s jeho šarmantnou klaviristkou. Literatúru prezentoval Vincent Šikula s Dankou Podrackou.

Po nich sa v kreslách vystriedali karikaturista Kazo Kanala, výtvarník a spisovateľ Albert Marenčin a akademický maliar Karol Baron. Bolo by na škodu čitateľov nedoplniť túto veľmi príťažlivú časť Kultúrneho leta, ktorá z hodnotenia vypadla.

Lýdia Galbičková, Karlova Ves
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?