Napísali ste nám 04/2000

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nedávno som v istom časopise čítala, že o príjemnú krčmičku v Horskom parku sa starajú zapálení ochranári. Neviem, kto sú títo ochranári a ešte k tomu zapálení, lebo ak by takí existovali, musel by Horský park vyzerať inak.

Odporúčam, aby ste sa išli po ňom prejsť, hlavne teraz, keď zeleň nezakrýva ten odpad, ktorý poletuje medzi stromami. Nielen to, dolámané koše na smeti sú plné už po celý rok. Lavičky polámané a mnohé pováľané, chodníky nepozametané, na hornej plošine porozhadzované drevené pne (predtým upravené pre deti). Stromy neošetrené, jeden dokonca ohrozuje chodcov tým, že sa čochvíľa vyvráti. Potôčik je nevyčistený a pri priepustoch je teda prietok upchatý, takže v lete sa tu tvorí bažina.

Ja sama poznám Horský park veľa rokov. Kedysi tu bolo vidieť množstvo salamdier, minulý rok som ešte jednu videla. Je tu veľa veveričiek a mnoho krásneho vtáctva. Čo však z toho onedlho ostane? V našom meste sa rozmnožila výstavba bánk, ktoré sú vybavené naozaj honosne. No čo nás viac reprezentuje? Pýšiť sa honosným majetkom, na ktorý nemáme, alebo krásnou prírodou? Čo keby tie banky prispeli aj na zveľadenie svojho okolia, keď sú také solventné? Alebo sa snáď zobudia tí zapálení ochranári?

Marta Cesnaková, Staré Mesto
LIST ČITATEĽA

~ ~ ~
Žiadame, aby mestská polícia v Starom Meste, do kompetencie ktorej iste spadá aj kontrola na Dunajskej ulici, aby vysvetlila, prečo nerobia kontroly a poriadok - konkrétne pred predajňou automobilov Škoda (popisné číslo 14/A), kde sa nedá normálne prejsť obyčajnému chodcovi.

Chodník je tu úzky, prístupová cesta do predajne je riešená šikmo, bezohľadní vodiči tu parkujú na polovici chodníka. Kto a za akých podmienok povolil takto riešiť vchod do predajne na úkor bezpečnosti chodcov? Na chodníku matka s kočíkom a ešte za ruku vedúca dieťa alebo starší človek nemá šancu prejsť. Nutne musí jeden vystúpiť na šikmú prístupovú cestu do predajne a tu je kameň úrazu.

Ono je to pre človeka nebezpečné nielen v zime, keď je chodník neudržiavaný a zľadovatený, ale aj v lete, keď prší, sa tam kĺže. Kto sa nevystúpi oprotiidúcemu, riskuje výdavky na čistiareň, pretože nutne obtiera zaprášené, príp. mokré autá zaberajúce časť chodníka. Bolo tam niekoľko pádov a balansov.

Krátko povedané: Treba urobiť nápravu. Nevznášajme sa „v sklenených mrakodrapoch”, zlepšujme a spríjemňujme život ľudí bez veľkých finančných nákladov, dodržiavaním poriadku a disciplíny, aby sa Bratislava stala mestom príjemných, usmievavých a ohľaduplných ľudí.

Karol Rýdzik, Staré Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?