S Vallom sa pozná roky a od magistrátu má zákazku za tisíce eur!

2.9.2019
0
Radovan Pala

Zdroj: Linkedin

Páčil sa vám článok?

Klientelizmus?! Ani nie po troch mesiacoch, čo bol Matúš Vallo zvolený Bratislavčanmi za primátora hlavného mesta, podpísal zmluvu s externou právnou kanceláriou. Za 90-tisíc eur! Zaujímavosťou je, že partnerom a „hlavou“ tejto právnej kancelárie je človek, ktorý od začiatku stál pri vzniku strany Progresívne Slovensko. Pripomeňme, že práve táto strana podporovala Matúša Valla za primátora Bratislavy. Ako to magistrát vysvetľuje?

Dňa 28.2.2019 nový primátor Bratislavy Matúš Vallo za Hlavné mesto SR podpísal Rámcovú zmluvu o poskytovaní právnych služieb s právnou kanceláriou TaylorWessing e/n/w/c advokáti s.r.o.  v mene ktorej koná jej konateľ a advokát JUDr. Radovan Pala. Táto zmluva v hodnote 90-tisíc eur, ktorá je oficiálne zverejnená, sa týka právnych služieb v súvislosti s obchodnou spoločnosťou Bratislavská vodárenská spoločnosť , a.s. a Dopravný podnik, a.s. Oba podniky pritom väčšinovo ovláda práve mesto cez svojich ľudí, ktorí prešli, ako tvrdí primátor, „transparentnými výberovými konaniami“.

"Zmluvné strany sa dohodli, že za poskytovanie právneho poradenstva a právnych služieb podľa tejto Zmluvy bude zo strany TaylorWessing účtovaná následovná zmiešaná hodinová odmena vo výške 180,- eur za poskytnutie služieb osobami s dosiahnutým vysokoškolským vzdelaním 2.stupňa v odbore právo a hodinová odmena vo výške 40,- eur za ostatné služby," uvádza sa v rámcovej zmluve. 

Dátum účinnosti zmluvy je 14.3.2019 a dátum platnosti je neuvedený. Zmluva má platnosť rok alebo kým právna kancelária sumu 90-tisíc eur od hlavného mesta nevyčerpá. Konateľom a advokátom tejto právnej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c advokáti s.r.o. je istý Radovan Pala. 

Práve o ňom 22.septembra 2016 Denník N písal, že smeruje do Progresívneho Slovenska, ktoré zakladá Ivan Štefunko spolu so súčasným predsedom Michalom Trubanom. Pala sa známosťou a kontaktmi s Matúšom Vallom pochválil na profesionálnej sieti Linkedin, kde ešte pred rokom zverejnil ich spoločnú fotografiu a stále zdieľa články o bratislavskom primátorovi.

Zdroj: Linkedin

​Magistrát nám potvrdil, že primátor Matúš Vallo sa s Radovanom Palom pozná už niekoľko rokov. „Pán Pala je rešpektovaný právnik a jeho advokátska kancelária tiež,“ reagovalo tlačové oddelenie magistrátu. 

Zdroj: Linkedin

​Zaujímalo nás, ako vyberali externého dodávateľa právnych služieb a prečo voľba padla práve na advokátsku kanceláriu Radovana Palu. „Bolo použité ustanovenie zákona o verejnom obstarávaní pre obstarávanie zákaziek s nízkou hodnotou,“ vysvetlili nám z magistrátu. To po lopate v praxi znamená, že magistrát cielene oslovil kanceláriu Radovana Palu a aby to bolo podľa zákona čisté, musel osloviť ešte ďalších. A ako nám potvrdili na Hlavnom meste SR, oslovili americkú právnu kanceláriu White and Case, ktorá na Slovensku pôsobí už roky. Tá evidentne magistrátu ponúkla vyššiu hodinovú sadzbu. A preto zákazku za 90-tisíc eur dostala právna kancelária Radovana Palu. Zaujímavosťou je, že zase kancelária White and Case pre zmenu podľa oficiálnych zdrojov poskytuje externé právne služby pre OLO a.s. za 180 eur na hodinu. Túto informáciu sme zase dostali od hovorkyne OLO a.s. 

Zdroj: Linkedin

Čo je klientelizmus podľa Wikipedie: 

Klientelizmus je konflikt záujmov zväčša u verejných činiteľov, ktorý vzniká uprednostňovaním ponúk a záväzkov zo strany priateľov, kamarátov, kolegov či rodinných príslušníkov, kedy súčasne odmietajú dohody so vzťahovo neutrálnymi osobami, ktorých ponúkaný produkt je ale rovnako kvalitný alebo ešte aj kvalitnejší.

(lb)

Páčil sa vám článok?