S cyklistami je to hrôza, kompetentní by mali zasiahnuť, píše nám chodkyňa Mária

25.8.2019
0
Cyklista

Zdroj: Polícia

Páčil sa vám článok?

Téma cyklistov a najmä netolerantného správania sa niektorých z nich voči ostatným účastníkom cestnej premávky sa stáva v Bratislave čoraz diskutivanejšou. Napísala nám čitateľka Mária (celé meno máme v redakcii), ktorá reaguje na "Slovo k veci" uverejnené v tlačenom vydaní Bratislavských novín (Chýba tolerantnosť) . Mail pani Márie vám prinášame takmer celý.

Dobrý deň,
chcem potvrdiť, že všetko, čo sa píše v príspevku uvedenom v predmete tejto reakcie a zverejnenom v Bratislavských novinách z piatka ‪23. 8. 2019‬ môžem potvrdiť z vlastnej skúsenosti. Dá sa povedať, že niečo podobné som sa chystala napísať aj sama. Moje zážitky s cyklistami v Starom Meste, na hrádzi i na Starom moste, ktorým denno-denne prechádzam pešo, sú nedobré. Rýchlosť, s akou ohrozujú chodcov, vulgarizmy, ak ich na niečo upozorníte a nebezpečné predbiehanie (zľava, sprava, v protismere) budú viesť len k stále častejším stretom chodcov s cyklistami, pričom chodci budú vždy prehrávať. Preto sa domnievam, že v dnešnej dobe už nie je dostatočné a ani účinné  apelovať iba na svedomie dotknutých a vyzývať ich k tolerantnosti. Treba z pozície zástupcov mesta takéto problémy už riešiť. Neviem, ako to riešia napr. v Rakúsku, ale tam som tieto zážitky rozhodne nemala a ak, tak to boli naši cyklisti. Možno by pomohlo, aby aj v obci bolo aj pre cyklistov zakázané hnať sa ako o život a predpísať takú rýchlosť, ktorá by bola znesiteľná. Taktiež treba odstrániť napr. nedostatky v značeniach, kde sa cyklistická cesta stretáva s priechodmi. Toto vidím na Štúrovej ulici, že cyklista skoro nikdy nedá prednosť na priechode chodcovi. Na Starom moste zasa chýba na konci mosta smerom do Petržalky vyznačenie pre chodcov po pravej strane. Je tam iba vyznačenie pre cyklistov a práve tam ma skoro takýto "nadšený" cyklista skoro zrazil, deň po na návrate z dovolenky z Gruzínska, kde sa sice jazdí ako jazdí, ale takto som tam  ohrozená nebola. Komentár cyklistu ani nemozem uviesť.

Na záver svojej reakcie ešte jeden postreh. Nie iba cyklisti ohrozujú chodcov, sú to aj rýchlo jazdiace kolobežky a potom všetky tie skateboardy, a iné kolesové zariadenia, ktoré najmä mladí Bratislavčania radi využívajú pri preprave do práce alebo kam. Rýchlosť a bezohľadnosť je ich jediný motív,  čo ich zaujíma. Rýchly presun bez  ohľadu na okolie. Zažila som situácie, napr. na Štefánikovej ulici, že som sa jednému takémuto zariadeniu vyhýbala a nevidiac dozadu, vykročila som pod iné, za mnou sa nachádzajúce. Pri tejto situácii len chcem pripomenúť, že nie som už najmladšia a moje reakcie zodpovedajú aj tomuto veku.
Mária 
Páčil sa vám článok?