ONLINE: Sledujeme rokovanie mestského zastupiteľstva, schválili parkovaciu politiku

27.6.2019
Mestské zastupiteľstvo

Zdroj: lb

Páčil sa vám článok?

V Bratislave zasadá mestské zastupiteľstvo. Najdôležitejšími bodmi rokovania poslancov pred letnými prázdninami bude schvaľovanie parkovacej politiky a vymenovanie primátorom navrhnutých nových šéfov mestských podnikov.

Poslanci rokujú o parkovacej politike, vyberáme to najdôležitejšie:

12:05 Poslanci schválili návrh parkovacej politiky, za hlasovalo všetkých 45 poslancov. 

11:25 Vystúpila skupina matiek, ktoré taktiež prišli na zasadnutie. Parkovaciu politiku podporili. Dana Čahojová, ktorá je tiež matkou, ich upozornila, že zahltili poslancom mailové schránky a následne sa im v tej záplave strácali dôležité správy. 

11:10 Diskusia pokračuje vystúpeniami občanov k tejto téme. 

11:05 Milan Vetrák - Peržalka:  Podľa neho je prístup a prejavená dobrá vôľa vedenia mesta rozhodujúca. Tvrdí, že podstatné je tiež  to, že je tu veľa opatrení, v ktorom primátor porozumel oprávneným a špecifickým požiadavkám verejnosti a a mestských častí. Kritizoval prístup bývalého vedenia mesta k parkovacej politike.

10:46 Starosta Jaroviec Jaroslav Uhler: Deklaruje, že v návrhu je naozaj 99 % životných situácií už vyriešených, je kvalitne spracovaný a podľa Uhlera je aj verejná mienka naklonená na schválenie parkovacej politiky a súhlasí s ňou.

10:41 Vystúpil viceprimátor Juraj Káčer. Uviedol, že parkovacia politika, to boli tisíce pripomienok od ľudí, stovky hodín sedenia a presviedčania, komunikovania s Bratislavčanmi, že sa nemajú čoho báť a bude to pre nich iba prínos. "Dnes nemám problém zahlasovať za parkovaciu politiku a považujem proces návrhu parkovacej politiky za naozaj nadľudský výkon."

10:34 Branislav Záhradník (bude hlasovať za, i keď pôvodne bol proti, lebo sa obával privatizácie. 

10:32 Starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová žiada zmenu, aby sa nerátali celé hodiny parkovania, ale minúty .

10:30 Ján Karman (SaS-OKS-NOVA) sa pýta, či je VZN správne naformulované, či je jednoznačné, že jediným prevádzkovateľom bude hlavné mesto. Starosta Ružinova Martin Chren ho uistil, že formulácia mesto zabezpečuje vlastne zabráni privatizácii parkovacej politiky.
10:25 Starosta Petržalky Ján Hrčka (SaS-OKS-NOVA) ocenil úprimnú snahu, veľké množstvo komunikácie.  Návrh je podľa neho kompromisom, každý si v nej nájde svoje, každému v nej niečo prekáža, ale povedal, že v zásade ju podporí.

10:20 Poslanec Korček – poslanec za Nové Mesto. Ďakuje za návrh, a žiada návrh podporiť.

10:12 Starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová, ktorá bola kritičkou parkovacej politiky predchádzajúceho primátora, je presvedčená, že súčasný návrh je potrebné podporiť, aj keď nie je dokonalý, a je ešte pred nimi veľa práce. Tvrdí, že bola svedkom vytrvalej poctivej práce, ľudí, ktorí návrh parkovacej politiky podporili a je absolútne za tento návrh dnes podporiť.

Čahojová poďakovala aj za to, že mestskí poslanci odhlasovali dofinancovanie dlhodobo podfinancovaných mestských častí Petržalka, Karlova Ves, Vrakuňa, Dúbravka a Podunajské Biskupice. (Ako priblížil na sociálnej sieti viceprimátor Juraj Káčer, celkovo sa k nim presunie 4,78 milióna eur z minuloročného prebytku rozpočtu mesta. Petržalka dostane 1,93 mil. eur, Dúbravka 1,04 mil. eur, Karlova Ves 0,76 mil. eur, Vrakuňa 0,75 mil. eur a Podunajské Biskupice 0,30 mil. eur. Peniaze budú podľa memoranda, ktoré som mal v gescii, použité na opravy chodníkov, ciest, ihrísk, na osvetlenie pri Chorvátskom ramene, revitalizáciu Sadu Janka Kráľa, rekonštrukciu parku okolo Horánskej studne, vytvorenie parkovacieho domu na ul. Pustá ako aj parkovacích miest na ul. M. Sch. Trnavského a ďalších).

10:00 Starosta Vrakune Martin Kuruc vyhlásil, že je to téma, ktorá trápi všetkých Bratislavčanov a vyslovil vďaku primátorovi a iným, ktorí túto parkovaciu politiku pripravili. Žiada, aby navrhli a vypracovali systém záchytných parkovísk. On však spolu so svojím klubom Nezávislých (7 poslancov) bude hlasdovať ZA.

Poslanec Igor Polakovič (Team Vallo) poďakoval za možnosť riešenia problému a odporučil za hlasovanie ZA.

Bod 3 - Návrh VZN hl. mesta Bratislavy o dočasnom parkovaní parkovacej politiky. Na dnešnom zastupiteľstve je prítomných 44 poslancov,

Páčil sa vám článok?