M. Vallom odobrený kandidát na šéfa DPB pracoval vo firmách blízkych J. Buocikovi

20.6.2019
0
Matúš Vallo

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Výberovou komisiou vybratý a primátorom Bratislavy Matúšom Vallom odobrený kandidát na šéfa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Martin Rybanský pracoval v minulosti vo firmách, ktoré sú blízke bratislavskému mestskému poslancovi a členovi Dozornej rady DPB Jánovi Buocikovi.

Dokazujú to zverejnený životopis Rybanského i výpisy z obchodného registra SR. Vallo procesu výberových konaní dôveruje, v utorok (18. 6.) vyhlásil, že "takýto transparentný výber na riadiace pozície v mestských podnikoch sa doteraz neuskutočnil". Buocik deklaruje, že nemal vplyv na rozhodnutie výberovej komisie.

Rybanský je od februára 2016 riaditeľom divízie autobusy v DPB. Predtým pôsobil podľa zverejneného životopisu od júna 2012 do decembra 2014 ako manažér technicko-obchodného oddelenia v spoločnostiach Yutong autobusy a Bus trade. Od januára 2015 do januára 2016 pracoval ako vedúci zahraničného obchodu vo firme Bus servis. Tieto firmy sú blízke poslancovi Buocikovi. Vo firme Yutong autobusy bol podľa obchodného registra Buocik ako spoločník v rokoch 2000 až 2018, od roku 2000 doteraz je spoločníkom v tejto spoločnosti Andrea Buociková. Konateľom je Anton Mamojka. Buociková s Mamojkom figurujú ako spoločníci aj vo firme Bus trade. Vo firme Bus servis je okrem Mamojku jedným zo spoločníkov aj Maroš Buocik.

Rebríček najvhodnejších uchádzačov na šéfa DPB pritom zostavila výberová komisia na základe pohovorov s personalistami, kontroly integrity a hodnotenia. Následne po verejnom a neverejnom vypočutí odporučila primátorovi Vallovi, aby mestskému zastupiteľstvu navrhol na schválenie Rybanského za nového šéfa DPB. Primátor sa s odporučením stotožnil. Posledné slovo však budú mať ešte mestskí poslanci. "Bol vybratý manažér, ktorý má kvality, integritu a zabezpečí kontinuitu," vyhlásila v utorok na adresu Rybanského výberová komisia. Na ďalšie otázky TASR k Rybanskému však doteraz neodpovedal člen komisie a mestský poslanec Ľuboš Krajčír, taktiež ani predseda komisie Peter Netri, ktorý pracuje na magistráte. Ten reagoval len na SMS: "Nemám čas, ospravedlňujem sa."

Vallo deklaruje, že do procesu výberových konaní nevstupoval a pokiaľ prišli k nemu informácie o kandidátoch, posúval ich výberovým komisiám. "Rovnako to platilo aj v prípade pána Rybanského. Procesu výberových konaní primátor dôveruje a je presvedčený, že so všetkými dostupnými informáciami aj v oblasti integrity jednotlivých kandidátov sa komisia pri svojom rozhodovaní vyrovnala," povedal pre TASR hovorca Bratislavy Peter Bubla. Zároveň uviedol, že v stredu (19. 6.) odišiel všetkým poslancom list o tom, aké informácie v súvislosti s Rybanským členovia komisie mali k dispozícii a ako ich vyhodnotili.

Rybanský pre TASR povedal, že v podkladoch do výberového konania i v samotnom procese uviedol pravdivo všetky skutočnosti týkajúce sa jeho doterajšieho profesijného pôsobenia. "Akékoľvek moje prepojenia s predchádzajúcim vedením DPB, prípadne s minulými či súčasnými mestskými poslancami, vyplývajú z dokladov, ktoré som výberovej komisii predložil, ako aj z môjho životopisu, ktorý je zverejnený na webovej stránke hlavného mesta," povedal. Tvrdí, že s Buocikom neudržiava žiadne nadštandardné vzťahy. "Komunikujem s ním ako s členom Dozornej rady DPB, tak ako s inými súčasnými či bývalými členmi rady," skonštatoval.

Buocik pre TASR vyhlásil, že akékoľvek prepojenia jeho osoby na Rybanského z minulosti boli uvedené v zverejnenom životopise Rybanského. "Žiadnym spôsobom som nezasahoval do transparentného výberového konania na obsadenie pozície predsedu predstavenstva DPB. Vylučujem akýkoľvek vplyv mojej osoby na rozhodnutie výberovej komisie," uviedol. Taktiež tvrdí, že ako mestský poslanec bude k Rybanskému, v prípade jeho zvolenia, pristupovať rovnako ako ku ktorémukoľvek členovi vedenia mestských spoločností a organizácií.

(TASR)

Páčil sa vám článok?