Odhalené: Ryby na Kuchajde zabíja nový vírus

28.5.2019
0

Zdroj: bal

Páčil sa vám článok?

Násady určené na zarybnenie jazera Kuchajda v Bratislave vykazovali nové vírusové ochorenie, s ktorým nebola doteraz na Slovensku skúsenosť, hoci susedné štáty s ním bojujú už niekoľko rokov.

Po stretnutí s celoslovenským vedením Slovenského rybárskeho zväzu v Žiline o tom na sociálnej sieti informuje starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý.

Kusý sa s rybármi stretol pre zvýšený výskyt uhynutých rýb na Kuchajde a iných bratislavských jazerách v posledných týždňoch. "Potvrdili, že k úhynu takéhoto rozsahu prispelo aj počasie, keď teplota vody sa len veľmi pomaly zvyšuje, a tak pre ryby stále nenastali prirodzene vhodné podmienky. Potvrdili, že keď sa teplota vody priblíži k 20 stupňom, mala by sa situácia stabilizovať," spresnil starosta. Mestská časť Nové Mesto sa podľa jeho slov roky stará o areál Kuchajdy a počas leta má záujem prevádzkovať tu prírodné kúpalisko. "Investujeme do kvality prostredia, ale aj kvality a čistoty vody nemalé finančné prostriedky. Preto som dôrazne požiadal vedenie rybárskeho zväzu, aby prijali všetky možné opatrenia, ktoré povedú k trvalo udržateľnému stavu kvality a čistoty vody na Kuchajde," uviedol. 

FOTOGALÉRIA:

​Vedenie rybárov podľa starostu prisľúbilo, že bude rokovať aj s veterinárnou správou a je pripravené prijať všetky možné opatrenia, ktoré zamedzia vzniku a opakovaniu podobnej situácie. Tá totiž vznikla nielen na Kuchajde, ale aj v iných rybárskych revíroch v Bratislave. "Súčasne sa zaviazali, že prehodnotia vlastné postupy a systém hospodárenia s rybami, napríklad koľko rýb a kedy každoročne nasadia," podotkol Kusý.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?