Staré Mesto je znovu zdravým srdcom oddychu a zábavy obyvateľov Bratislavy

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V uplynulých štyroch rokoch sa bratislavské centrum zmenilo na nepoznanie. Legendárne korzo dostalo novú dlažbu, pribudli nové reštaurácie, kaviarne a obchody. Staré bratislavské mesto ožilo a omladlo.

Bratislavča nia sem denne prichádzajú už nielen za prácou, ale najmä za oddychom a zábavou. Mestská  časť Staré Mesto sa opäť stáva zdravým srdcom hlavného mesta. Zásluhu na tom má najmä staromestská samospráva, ktorá sa dokázala o Staré Mesto postarať a zveľadiť ho. O splnených i nesplnených predsavzatiach sme sa pozhovárali so starostom mestskej časti Staré Mesto Andrejom ĎURKOVSKÝM.

- Uplynulé štyri roky boli z pohľadu posledných desať rokov obdobím najdynamickejšieho rozvoja Starého Mesta. Podarilo sa nám zrekonštruovať korzo, obnoviť Hlavné námestie a niektoré tradície mesta. Na mieste zájazdného hostinca na Panskej ulici je dnes opäť reštaurácia, na pôvodné miesto sa vrátilo povestné Kaffe Mayer, kaviarenský život sa čoskoro vráti aj do legendárnej Štefánky, s rekonštrukciou ktorej sa už začalo. Začíname rokovať o tom, aby sa do pôvodných priestorov vrátilo aj Cafe Roland. Pri obnove historického jadra sme sa rozhodli uprednostniť chodcov, čoho dôkazom je aj pešia zóna a zámer rozšíriť ju na okolie historického jadra. Ide o projekt revitalizácie Námestie SNP, ktorý počíta aj s riešením najväčšieho problému bratislavského centra – parkovania. Tento projekt naša mestská časť pripravuje už takmer rok a v týchto dňoch pokračuje hydrogeologickým prieskumom podzemia Námestia SNP a Hurbanovho námestia, kde by okrem stoviek parkovacích miest malo vzniknúť akési druhé obchodno-spoločenské centrum plné obchodov, kaviarní a služieb. Podarilo sa nám vybudovať resocializačné centrum pre ľudí liečených z drogovej závislosti, snažíme sa obnoviť zničené historické pamiatky, ako je napríklad fontána na Františkánskom námestí. Podarilo sa nám do ulíc Starého Mesta priviesť množstvo kultúrnych podujatí, čo Bratislavčania jednoznačne privítali. To všetko sa nám podarilo dosiahnuť bez toho, aby sa mestská časť zadĺžila. Máme síce schodkový rozpočet, ale nie sme zadlžený. Najväčšiu radosť mám z toho, že Bratislavčania si v uplynulom období k svojmu mestu opäť vybudovali osobný vzťah. To považuje za veľký prínos.

Ako rieši Staré Mesto bytový problém?

- Keďže v Starom Meste nie sú možnosti výstavby nových obytných domov, výstavba podkrovných bytov bola jedinou cestou, ako naša mestská časť mohla pomôcť pri riešení bytového problému. V rámci zobytnenia podkrovných priestorov sa nám podarilo vybudovať takmer 400 nových bytov, pričom vo väčšine prípadov boli týmto spôsobom zrekonštruované strechy, rozvody elektriny, vody, plynu a kanalizácie. Takmer všetky obecné byty sa nám podarilo predať do osobného vlastníctva ich nájomníkov.

Čo sa samospráve v Starom Meste nepodarilo dosiahnuť a zrealizovať?

- Nie som spokojný najmä s prácou Mestskej polície, ktorá ako celok nespĺňa predstavy o dobrom a efektívnom nástroji na udržanie verejného poriadku a bezpečnosti obyvateľov mesta. Tu je potrebné zásadným spôsobom zmeniť doterajší stav a prispieť k reorganizácii Mestskej polície. Je v právomoci mesta a jeho magistrátu, aby sa postarali o zlepšenie práce mestských policajtov, mestské časti tu veľké kompetencie nemajú. V tejto súvislosti musím oceniť prístup štátnej polície, ktorá v oblasti boja s kriminalitou urobila po zmene vlády výrazný pokrok. S prácou mestskej polície súvisí aj zabezpečenie poriadku v pešej zóne, kde sa nedarí zabrániť vjazdu vozidiel, ktoré na korze nemajú čo hľadať. Chronickým problémom Bratislavy je mestská hromadná doprava. Riešenia s tým spojených problémov má však v rukách opäť magistrát, mestské časti tu sú bezmocné. Práve v týchto oblastiach je potrebné v nadchádzajúcom období prijať niektoré zásadné opatrenia, ktoré by viedli k zlepšeniu situácie a spokojnosti občanov.

Zhováral sa Slavo Polanský

Páčil sa vám článok?