Parčík pri Kačacej fontáne už dokončili

28.11.2006
Páčil sa vám článok?

Zrekonštruovaný parčík pri Kačacej fontáne na Šafárikovom námestí už slúži verejnosti. Chodník s novou kamennou dlažbou sprístupnili chodcom, k dispozícii sú osadené lavičky.

Súčasťou celkovej obnovy parčíka bola revitalizácia nízkej zelene a náhrada historického kovového plota jeho replikou. Rekonštrukciu financovala samospráva Starého Mesta. Pôvodne na ňu vyčlenila päť miliónov korún, ktoré bolo potrebné zvýšiť o 2,3 milióna. Rokovalo o tom novembrové miestne zastupiteľstvo a poslanci návrh neschválili, keď za zvýšenie boli iba piati z 25 prítomných. Napriek tomu starosta nechal dodávateľa rekonštrukciu parčíka dokončiť, čím zadlžil mestskú časť o 2,3 milióna korún.

„Naše investičné oddelenie má doriešiť financovanie stavby,“ uviedol Starnislav Jurikovič zo staromestského miestneho úradu. Problém je o to pikantnejší, že pred rekonštrukciou samospráva Starého Mesta tvrdila, že takéto riešenie je lacnejšie ako oprava originálneho zábradlia.

K tomuto tvrdeniu sa viacero odborníkov už pred rekonštrukciou stavalo odmietavo. „Nie je pravda, že by sa nedalo opraviť,“ uviedol staromestský poslanec Štefan Holčík. „Originál nebol taký zničený, aby musel skončiť v železnom šrote alebo v depozite múzea. Bol tu zrejme iný dôvod, prečo sa k pripravovanej zmene nesmeli vyjadriť členovia kultúrnej komisie staromestského miestneho zastupiteľstva.“

Ako Š. Holčík dodal, obnova parku na Šafárikovom námestí bola potrebná, ale mali sa presne zachovať zásady, ktoré použili jeho zakladatelia. „Zmena chodníkov či rozsahu trávnatej plochy nie je rekonštrukciou urbanisticko-architektonického útvaru zo začiatku 20. storočia, ale jeho ničením,“ upozornil. „Zachované malo ostať (aj napriek údajnému súhlasu pamiatkového orgánu s výmenou) originálne oplotenie parčíku v strede Šafárikovho námestia. Mohlo sa rekonštruovať tak, ako sa rekonštruujú originálne prvky drobnej záhradnej architektúry a zariadení verejných priestranstiev vo Viedni či v Budapešti.“

Rekonštrukcia bola očividne nepripravená po technickej i organizačnej stránke - trvá dlhšia, ako mestská časť avizovala a tiež je o polovicu drahšia. Podľa Mareka Hitku z komunikačného odboru miestneho úradu mal dodávateľ termín do konca novembra, aj keď pôvodne avizovali skončenie rekonštrukcie do začiatku mesiaca.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie