Petržalské terasy sú v dezolátnom stave: Kedy sa to bude riešiť?

2.2.2019
Terasy v Petržalke

Zdroj: in

Páčil sa vám článok?

Na jar 2017 plánovalo mesto opraviť časť terasy na Blagoevovej ulici. Mestská časť chcela vzápätí opraviť aj nadchod nad cestou. Je január 2019, priestor pred supermarketom aj nadchod pustnú ďalej. Čakáme, kým sa celkom rozpadnú?

Pritom od septembra 2017 sme verili, že problém s petržalskými terasami sa začne riešiť. Mestské zastupiteľstvo vtedy schválilo uznesenie poslanca Milana Vetráka, ktoré žiadalo, aby Generálny investor Bratislavy skolaudoval pochôdzne terasy, ktoré si vedie vo vlastnej evidencii nedokončených stavieb, a to do 30. 6. 2018. Magistrát mal tiež vyčleniť každoročne z rozpočtu mesta sumu najmenej 200-tisíc eur na poskytovanie dotácií na rekonštrukciu verejnoprospešných prvkov pochôdznych terás v hlavnom meste.
Aká je situácia dnes? Množstvo terás v Petržalke má v katastrálnej mape naďalej info „list vlastníctva nezaložený“, „neexistuje záznam o vlastníkoch“, VZN o dotáciách nefunguje... Zmení to nové vedenie Bratislavy?

Zdroj: in

Zdroj: in

Zdroj: in

​„Po nástupe nového primátora Matúša Valla sme sa o tejto veci rozprávali a prisľúbil mi, že hlavné mesto bude podporovať dotačný systém na opravu terás,“ povedal nám mestský aj miestny poslanec Milan Vetrák. „Akurát počkáme na to, akým spôsobom prokuratúra vyhodnotí podnet bývalého vedenia, aby sme prípadne vedeli upraviť VZN o dotáciách.“

Bývalé vedenie mesta totiž neurobilo nič preto, aby bol dotačný systém zavedený do praxe. Práve naopak, účinnosť dotačnej schémy bola najskôr posunutá o rok, t.j. od roku 2019 a potom v novembri 2018 podalo bývalé vedenie mesta podnet na prokuratúru kvôli nezákonnosti dotačného systému na podporu terás. „Jediným dôvodom je námietka, že vo VZN o dotáciách nie je splnomocnenie na vydanie zásad, t.j. to, čo malo mesto napraviť do konca marca 2018, napadlo na prokuratúre
o 8 mesiacov neskôr,“ vysvetľuje poslanec.

Tak sa teraz čaká, či prokuratúra vyhodnotí dotačný systém pre terasy ako nezákonný. Ak by sa tak stalo, problém by nastal aj s poskytovaním dotácií na odstraňovanie grafitov, pretože tieto dve dotačné schémy sú legislatívne upravené rovnakým spôsobom. „V rozpočte by však peniaze vo výške 200 000 eur mali byť vyčlenené. Preto verím, že sa dotačný systém na terasy podarí spustiť najneskôr od roku 2020,“ uzavrel Milan Vetrák.

Zároveň s ním však mesto musí žiadať od GIB-u pasportizáciu terás, podľa ktorej bude jasné, kto je majiteľom či správcom konkrétnej terasy. Bez nich totiž môžu obyvatelia opravovať svoje terasy len „načierno“.

(in)

Páčil sa vám článok?