Pred komunálnymi voľbami si treba uvedomiť, že miestny poslanec by mal byť váš hovorca

27.10.2018

Zdroj: FB MČ Dúbravka

Páčil sa vám článok?

Pred štyrmi rokmi bola účasť na komunálnych voľbách v Bratislave rekordne nízka – len 33 percent, hlboko pod slovenským priemerom (48 percent). V najväčšom obvode – v Petržalke – dokonca len 28 percent. Bude to tento november inak? Máme slabý záujem o komunálne voľby, hoci nám miestni poslanci dokážu byť veľmi nápomocní. Ako? Poznáte svojich poslancov? Väčšina z nás nie.

Poznáte svojich poslancov? Väčšina z nás nie. „Pritom dobrý poslanec má verejné telefónne číslo, reaguje na mejly, človeku s problémom má ochotu poradiť. Ak je akútny, môže ho pomôcť riešiť priamo na oddeleniach mestských častí. Poslanec je váš hovorca a predĺžená ruka na úrade a ľudia by  ho mali v dobrom slova zmysle „otravovať“ a hľadať uňho pomoc či posielať mu nápady,“ hovorí Miroslava Babčanová, ktorá bola dve volebné obdobia poslankyňou za Staré Mesto. Tentoraz nekandiduje. „Poslanec však nie je všemocný. Keď mu zavoláte, že vám pred domom na lavičkách sedia bezdomovci, nedokáže si s nimi poradiť ani polícia, ktorá nemôže niekomu zakázať zdržiavať sa na istom mieste, nieto ešte poslanec.“

Avšak, keď zistíte, že vám má pred domom vyrásť nová bytovka a vy nesúhlasíte, dobrý poslanec z vášho obvodu zorganizuje stretnutie občanov, pomôže vám spísať petíciu a aj zbierať podpisy. A potom sa postará, aby sa petíciou zastupiteľstvo zaoberalo. Aby bola prerokovaná. Interpeluje primátora, žiada odpovede, navrhuje alternatívy. Alebo, keď sa vám rozpadáva nevysporiadaná domová terasa, ktorá nemá vlastníka, čo je problém celej Petržalky. Dobrý poslanec vytvorí návrh, aby mesto časť ich opráv dotovalo a presvedčí kolegov, aby zaň zahlasovali. Pretože počúva problémy ľudí zo „svojho“ obvodu a má energiu ich riešiť. Predkladá ich na zastupiteľstvo a núti mestskú časť alebo mesto ich riešiť. „Byť dobrým poslancom zaberie dosť času. Len naštudovať všetky materiály, čo sa predkladajú na zastupiteľstvo, zorientovať sa v nich... Niekedy treba po­žiadať o konzultáciu právnika, napríklad na niektoré predaje sa treba ísť pozrieť osobne, zúčastňuje sa na stretnutiach klubov, podieľa sa na príprave návrhov na VZN, okrem toho je v niekoľkých komisiách, ktoré začínajú po práci a trvajú do večerných hodín. A, samozrejme, ešte v školských radách,“ hovorí k tomu Miroslava Babčanová a pridáva ešte jeden aspekt, prečo nepoznáme svojich poslancov a vlastne ani netušíme, s čím nám dokážu pomôcť.

„Kým na dedine aj kandidáta na starostu poznáte z obchodu, v meste nemá poslanec šancu predstaviť sa všetkých svojim voličom osobne.“ Podľa výskumu Ivany Gecíkovej z Katedry verejnej správy z roku 2014 pripadalo v malých obciach na jedného poslanca 43 obyvateľov, v mestských častiach Bratislavy a Košíc to bolo 1464 obyvateľov a v mestách až 1898 obyvateľov. Tento rok to nie je inak. Napríklad v Petržalke bude v zastupiteľstve 35 poslancov. Pri vyše 117-tisíc obyvateľoch pripadá na jedného poslanca 3342 obyvateľov. Aj keď odrátame deti, je to stále veľa. Pre porovnanie, v Starom Meste je to na vyše 42-tisíc ľudí 25 poslancov, teda 1680 obyvateľov na poslanca.

Tak, ako teraz pred voľbami zistiť, ktorý „môj“ poslanec je ´ten dobrý´? Veď v zoznamoch je ich toľko... Vo svojom obvode volíte do miestneho zastupiteľstva v priemere 5 až 7 z asi dvadsiatky kandidátov, do mestského zastupiteľstva ďalších. Málokto z nás má však čas sledovať zasadnutia zastupiteľstiev. Nevieme teda, kto na nich len „tliacha“ a kto má aj rozumné názory. Kedysi sme sa orientovali podľa strán, ktoré za nimi stoja, lenže dnes čoraz radšej dávame hlas nezávislým. Veď v minuloročných voľbách do VÚC bolo do 50-členného zastupiteľstva BSK zvolených až 25 nezávislých. Mnohí sme nadobudli predstavu, že nezávislé je poctivejšie. Bolo však nezávislé vždy nezávislé?Výhodu majú tí kandidáti, ktorí majú peniaze na reklamu a aj tí so známym menom. Ľudia tak volia do miestnych a mestských zastupiteľstiev aj parlamentných politikov a aj chronicky známe mená, bez toho, aby vedeli, či vôbec chodia na zastupiteľstvá a sú na nich nejakým prínosom.

„Seriózny poslanec, ktorý opätovne kandiduje, má na svojom webe alebo na profile na sociálnej sieti odpočet svojej práce. Teda čo konkrétne urobil, čo sa mu podarilo a čo má v pláne ďalej,“ hovorí Miroslava Babčanová. „Napríklad svojho času si pamätám na poslanca, ktorý presadzoval, aby sa pri rozkopávke cesty v jeho obvode rovno zaviedla aj káblovka. Mestskej časti sa do toho nechcelo, ale on zorganizoval stretnutie s telekomunikačnou spoločnosťou, a tá rada súhlasila. A ľudia sa potešili. To je napríklad akcia, ktorou by sa mal prezentovať. Bohužiaľ, aktuálne namiesto konkrétnych zmien, ktoré ma presviedčajú, že poslanec môjmu obvodu rozumie, čítam zväčša len všeobecné sľuby.“ (pozn. red Bratislavské noviny majú záujem, aby ľudia spoznali svojich poslancov a vybrali si spomedzi nich. V rubrike Voľby 2018 máme preto kompletný zoznam kandidátov podľa mestských častí aj obvodov v nich. A ponúkame im aj možnosť predstaviť sa vo svojich profiloch.)

Mohlo by sa zdať, že nováčikovia medzi kandidátmi sú v miernej nevýhode. Ak ale boli doteraz v mestskej časti aktívni aj ako ne-poslanci, môžu byť, naopak, vo výhode. Ak presvedčíte komunitu, v ktorej sa pohybujete, že ste ten správny človek, a oni si dajú tú námahu ísť k urnám, nízka volebná účasť hrá vo váš prospech. Pred štyrmi rokmi stačilo poslancovi napríklad v Starom Meste k zvoleniu 410 hlasov, vo Vrakuni 320. V Petržalke síce 860, ale to bolo len necelé percento zo všetkých, čo mohli hlasovať. „Ak komunitu nemá, nádejný miestny poslanec je ten, ktorý sa nebojí chodiť od domu k domu, zoznamovať sa a diskutovať s ľuďmi o riešeniach konkrétnych malých problémov, ktoré ich trápia,“ dodáva Miroslava Babčanová. Hoci sa vám to možno nezdá, váš hlas má stále váhu. Dôkazom sú petície, ktoré poslanci rešpektujú, ale aj ich strach hlasovať za nepopulárne veci. Takže, choďte voliť a po voľbách neváhajte svojho poslanca osloviť.

(in, ilustračné foto: abn)

Páčil sa vám článok?