Mesto bude splácať menej dlhov ako vlani

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

O rozpočte mesta na rok 2004, ktorý schválilo mestské zastupiteľstvo 11. decembra, sme sa pozhovárali s prvým námestníkom primátora Bratislavy Branislavom HOCHELOM.

- Rozpočet je z legislatívneho hľadiska v poriadku, je vyrovnaný po všetkých stránkach, je korektný a môžem povedať, že v prípravnej fáze bola každá jeho položka veľmi zodpovedne hodnotená. Rád by som zdôraznil, že v mestskom zastupiteľstva rozpočet prešiel hladko, čo môže na prvý pohľad vyzerať zvláštne, ale na tomto rozpočte sa niekoľko týždňov intenzívne pracovalo v odborných komisiách, s predsedami komisií a s poslaneckými klubmi. Všetci - a myslím, že hlasovanie to aj preukázalo - porozumeli, aký rozpočet mesta má byť a aký v tejto chvíli aj je.

Odlišuje sa v niečom schválený rozpočet od rozpočtov z minulých rokov?

- Opticky sa od minuloročného rozpočtu odlišuje najmä v tom, že je nižší, čo však súvisí s tým, že mesto nemusí tak veľa splácať a vracať cudzie finančné zdroje. Druhým prvkom, v ktorom sa tohtoročný rozpočet od vlaňajšieho odlišuje, je fakt, že je spracovaný veľmi precízne, čo znamená, že potreby mesta sú stanovené reálne a nie sú nadnesené.

Čo je najvýznamnejšie z pohľadu bežného Bratislavčana?

- Najdôležitejšie je to, že všetky základné funkcie mesta sa z tohto rozpočtu pokryjú. Je dôležité povedať aj to, že rozpočet už predpokladá aj prípravu zlepšovania základných funkcií mesta. Sú tam položky, s ktorými sa bude ďalej pracovať. Aj keď z hľadiska bežného Bratislavčana to zrejme nie je natoľko zaujímavé, v rozpočte je naznačená aj istá finančná stratégia mesta, pri ktorej sa budú prednostne brať do úvahy stanovené priority - nosný dopravný systém, verejná doprava, úprava komunikácií, ale aj kultúrne aktivity a istá suma je určená na prezentáciu Bratislavy, ktorá by mala prispieť k pritiahnutiu investorov.

Poslanci parlamentu pri prerokovaní štátneho rozpočtu zmenili spôsob prerozdeľovania podielových daní, čím mesto príde asi o 200 miliónov korún...

- Ak by mesto prišlo o asi 200 miliónov korún, bol by to, samozrejme, vážny zásah do štruktúry rozpočtu, ktorý musí byť zo zákona vyrovnaný. Mesto by muselo zákonite znížiť výdavkovú časť o rovnakú sumu. Občania Bratislavy sa môžu „poďakovať“ poslancom NR SR, že sa im podarilo takýmto spôsobom znížiť úroveň poskytovaných verejných služieb.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?