Ocenili 14 bratislavských seniorov. Toto sú oni

16.10.2018

Zdroj: Marek Velček

Páčil sa vám článok?

Dnes sa v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca uskutočnil 8. ročník slávnostného odovzdávania cien Senior roka 2018, ktorý sa tradične koná  v októbri, Mesiaci úcty k starším.

Primátor Bratislavy ocenil za mimoriadny prínos pre hlavné mesto 14 Bratislavčanov, 9 z nich si priamo z jeho rúk prevzalo ocenenie za neoceniteľný prínos pre Bratislavu, 1 cena bola odovzdaná v zastúpení a 4 ceny budú odovzdané v náhradnom termíne tým, ktorí sa dnešného slávnostného aktu nemohli zúčastniť.

„Každý, kto zažil, ako chutí samota, vie, aké je dôležité nezostávať sám, zostať užitočným pre seba aj pre druhých. O tom sú aj dnešné príbehy ocenených bratislavských seniorov, ktorí svojím príkladom ukazujú, že solidarita a priateľstvo v Bratislave zostávajú základnými spoločenskými hodnotami," uviedol Nesrovnal. „Podstata priateľstva spočíva v tom, že sa tešíme, keď sa aj tomu druhému darí. A Bratislave sa darí. Vidíme to na opravených cestách či pribúdajúcej zeleni. Preto sa snažíme zlepšovať život v našom meste a chceme v tom pokračovať,“ doplnil primátor Bratislavy.

Ocenenie Senior roka za neoceniteľný prínos pre Bratislavu za rok 2018 získalo 14 Bratislavčanov:

Juraj Sarvaš, herec a recitátor a tvorca výnimočných poetických večerov pri sviečkach v jeho réžii, ktoré sú venované slovenským básnikom. Okrem iného aj moderátor predchádzajúcich dvoch ročníkov podujatia Senior roka.

Felicitas Babušíková, pôsobila ako hlavný rozhodca a kontrolór na najvyšších krasokorčuliarskych súťažiach. Počas ZOH v Salt Lake City bola súčasťou komisie, ktorá vypracovala súčasný systém hodnotenia v krasokorčuľovaní.

Pavol Zelenay, skladateľ a hudobný redaktor Slovenského rozhlasu a tiež zakladateľ legendárneho hudobného festivalu - Bratislavská lýra.

Dana Herrmannová, jedna z prvých televíznych hlásateliek, stále pri zrode televízie v roku 1956. O prácu však prišla keď odmietla prijať „normalizáciu“ po príchode sovietskych vojsk na naše územie. Po revolúcii sa opäť vrátila do prostredia televíznej tvorby.

Anton Uherík je profesor a vedec s umeleckou dušou. 40 rokov pôsobil v SAV, kde založil a viedol prvé a jediné psychofyziologické pracovisko na Slovensku. 20 rokov sa aktívne venuje práci s nepočujúcimi, čo vyústilo do tvorby originálneho patentovaného vynálezu metódy vyšetrovania sluchu.

Viliam Dobiáš je uznávaný odborník v oblasti medicíny a záchranárstva, držiteľom množstva ocenení a medailí a tiež autor či spoluautor množstva učebníc a takmer 200 publikácii uverejňovaných aj v zahraničí.

Ivan Tatranský je zakladateľom Národného bridžového centra a o skúsenosti z hrania tejto hry sa rád delí s každým, kto má záujem. Ak sa vám do rúk dostane bridžová príručka, určite bude jej autorom práve on.

Ružena Borzová je vedúcou denného centra pre seniorov, angažuje sa aj ako predsedníčka Slovenského zväzu Červeného kríža a aktívne pomáha ľudom bez domova.

Marta Ličková patrí k významných slovenským prekladateľom. Za svoj život preložila viac ako 200 kníh z ruského, nemeckého, maďarského a ukrajinského jazyka.

Ferdinand Milučký, architekt, projektant a laureát množstva ocenení, ktorý sa desaťročia venoval občianskej a bytovej výstavbe  a výstavníctvu. Čestný občan mesta Rajec, pre ktoré zrekonštruoval renesančnú radnicu je taktiež autorom Krematória v Bratislave.

*cenu prevzala manželka

Jozef Iľko, jeden z najznámejších slovenských meteorológov, kandidát vied, zastupoval Československo na Svetovej meteorologickej organizácii v Ženeve. V súčasnosti sa venuje predpovedi počasia a spolupracuje s rôznymi masmédiami.

*cenu si prevezme dodatočne

Gréta Hrdá, jej profesionálne pôsobenie po celý život vypĺňala pedagogická a koncertná činnosť. Z jej triedy pochádza množstvo úspešných absolventov. Zastávala funkciu koncertného majstra v rozmanitých komorných a symfonických orchestroch na Slovensku, ale aj v zahraničí.

*cenu si prevezme dodatočne

Oľga Rapavá je známa každému fanúšikovi hudobno-dramatického pásma Petržalská svadba. Poznať ju môžete aj ako speváčku OZ Petržalčanka, ktorá za svoj výkon získala v roku 2016 ocenenie ako najlepšia sólová speváčka Slovenska.

*cenu si prevezme dodatočne

Peter Buček, povolaním chemik, no srdcom športový novinár, nositeľ medaile za podporu hendikepovaných športovcov. Zúčastnil sa 16 olympiád a stál pri zrode triatlonu a bejzbalu na Slovensku. Triatlonu sa aktívne venuje aj dnes, avšak už ako veterán.

*cenu si prevezme dodatočne

Primátor Bratislavy zároveň kyticou poďakoval a ocenil aj prácu koordinátorky Rady seniorov v Bratislave Jane Miklovičovej, ktorá zastrešuje spoluprácu mesta so seniormi. O kultúrny program na podujatí sa postarali žiaci zo ZUŠ Istrijská v Bratislave spolu s hudobnou skladateľkou a klaviristkou Ľubicou Čekovskou.

(ts, ms) 

Páčil sa vám článok?