Podmienky úveru sú veľmi výhodné

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci mestského zastupiteľstva odsúhlasili čerpanie trojmiliardového úveru od Istrobanky na refinancovanie dlhov mesta. O rozhodnutí čerpať úver sme sa pozhovárali s primátorom Bratislavy Andrejom ĎURKOVSKÝM.

- Mimoriadnym zasadnutím mestského zastupiteľstva sa ukončil istý proces, ktorý znamenal výber strategického partnera na refinancovanie úveru, ktorý musí mesto splatiť v auguste tohto roka. Ako je už v tejto chvíli známe, strategickým partnerom je Istrobanka. Splatnosť úveru je päť rokov, samozrejme, mesto má na jednej strane záujem čím skôr vyrovnať túto dlhovú službu, na druhej strane to pre nás znamená hľadanie nových foriem financovania projektov, s ktorými chceme predstúpiť pred poslancov a samozrejme aj pred verejnosť. Podmienky úveru sú vzhľadom na podmienky na európskom trhu veľmi výhodné.

Ešte prednedávnom sa uvažovalo o úvere v objeme 2,7 miliardy, nakoniec sa rozhodlo o troch miliardách. Mohli by ste zdôvodniť, prečo?

- Dôvodom je okolnosť, že sa spresňovali príjmy, záväzky a voľné zdroje, sú tu faktúry z minulého obdobia, ktoré neboli uhradené, ale aj problémy, ktoré vznikli v súvislosti so zadlžením dopravného podniku. Zvýšenie objemu úveru je takpovediac bezpečnostnou operáciou, aby sa nám nestalo, že v prípade potreby okamžitého splácania dlhu by sme zistili, že nám tristo miliónov chýba. Radšej dlh teraz zvýšime s tým, že máme dostatok priestoru na to, aby sme v rámci rezervného fondu urobili operácie, ktoré následne dlh znížia.

Lehota splatnosti úveru od Istrobanky je päť rokov. Má vedenie mesta už dnes aspoň rámcovú predstavu, z čoho bude splácaný?

- Máme nie iba rámcovú, ale pomerne presnú predstavu, ako bude mesto úver splácať. Bližšie ju však budem môcť špecifikovať až po podpise úverovej zmluvy, jednak z dôvodu podmienok úverovej zmluvy a jednak aj kvôli plánu investičných akcií, ktorý budeme predkladať na mestské zastupiteľstvo v júni a ktorý prvý raz stanovuje úlohy na obdobie dlhšie ako jeden rok. Po bližšom špecifikovaní nákladov na tieto projekty bude možné presne odpovedať aj na túto vašu otázku.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie