Prizývaním odborníkov plnia volebný sľub

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

O činnosti a prioritách komisie pre životné prostredie a výstavbu Mestského zastupiteľstva Bratislavy sme sa porozprávali s jej predsedom Dušanom HRUŠKOM (SZS).

- Chceme sa v prvom rade zamerať na zlepšenie života v meste, najmä pokiaľ ide o ekológiu, znečisťovanie ovzdušia, kultúru bývania a využitie rekreačných funkcií niektorých bratislavských lokalít, napríklad mestských lesov. Naša komisia je poradný orgán mestského zastupiteľstva a všetky materiály, ktoré sa týkajú našej problematiky, prerokúvame pred zasadnutím zastupiteľstva v prítomnosti poslancov zaradených do komisie, odborníkov, ktorí nie sú poslancami, a prizvaných zamestnancov magistrátu. Prispieva to k zúženiu časového priestoru, ktorý musí príslušným materiálom venovať zastupiteľstvo.

Ktoré ekologické problémy Bratislavy považujete v súčasnosti za najakútnejšie?

- Všetky problémy, ktoré sa týkajú zelene, čistoty ovzdušia, ekologizácie dopravy a kultúry bývania, považujem za rovnako závažné. Keďže Bratislava leží na území, na ktorom je množstvo spodných vôd, zamerali sme sa v tomto volebnom období na starostlivosť o ich čistotu, pretože sú akýmsi lakmusovým papierikom znečisťovania ekosféry mesta. Keďže v poslednom období dochádza ku globálnemu otepľovaniu ovzdušia, zásoby spodnej vody budú mať v budúcnosti obrovský strategický význam.

Ako vyplýva už z názvu vašej komisie, v jej pôsobnosti je aj oblasť výstavby. Čo v tejto sfére považujete za najdôležitejšie?

- Naša komisia slúži ako akési bojisko, kde sa stretávajú hlasy tých, ktorí sú za koncentráciu a zahusťovanie výstavby, a tých, ktorí sú za zachovanie rekreačných lokalít a zastavenie urbanizácie. Všetky tieto názory sa v konečnom dôsledku premietnú do územného plánu Bratislavy, na ktorom sa teraz intenzívne pracuje.

Spomenuli ste, že na činnosti komisie sa podieľajú aj odborníci, ktorí nie sú poslancami. V čom spočíva ich prínos?

- Prizývanie odborníkov bolo vo volebnom programe našej koalície. Prizývame ich preto, aby bolo možné reagovať na podnety zvonku a prerokovať aj záležitosti, na ktoré nie je časový priestor na zasadnutiach mestského zastupiteľstva. Ich pripomienky sa tak  môžu premietnuť aj do materiálov, ktoré prerokováva zastupiteľstvo.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?