Akákoľvek priorita je závislá od peňazí

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nové vedenie mesta už naplno pracuje. O najdôležitejších prioritách na najbližšie obdobie, údajných holoruboch v lesoparku, ale aj o aktuálnej situácii v oblasti školstva sme sa pozhovárali s námestníkom primátora Štefanom HOLČÍKOM.

- Každá priorita, ktorú by som chcel realizovať, je závislá od peňazí. V prípade, ak by boli peniaze, by som v prvom rade zabezpečil rekonštrukciu priestorov suterénu Mestského múzea v Starej radnici (prednášková sieň) a rekonštrukciu Apponyiho paláca, v ktorom sa nachádza Vinohradnícke múzeum. Okrem toho by som kúpil späť zariadenie lekárne Salvator. Ďalej by som sa postaral o postavenie pomníka M. R. Štefánikovi a J. Haydnovi.

Do vašich kompetencií patrí aj ochrana životného prostredia. Ako sa staviate k medializovaným informáciám o celoplošných holoruboch v Mestskom lesoparku?

- Považujem za zlomyseľnosť, že sa hovorí o holoruboch. Ťažba dreva v mestských lesoch, vrátane lesoparku, sa realizuje na základe schválených dlhodobých lesných hospodárskych plánov. Podľa mojich informácií, ktoré sú potvrdené aj konzultáciami s odborníkmi, sa na území lesoparku nerealizovali nijaké výruby, ktoré by neboli v súlade so schváleným lesným hospodárskym plánom.

Ďalšou oblasťou, ktorá je vo vašej kompetencii, je školstvo, ktoré prechádza z pôsobnosti štátu na samosprávu. Čo v tejto sfére pokladáte v súčasnom období za najdôležitejšie?

- Financie. Mesto prevzalo od štátu základné školy, ktoré vzápätí odovzdáva mestským častiam. Z hľadiska finančných tokov mesto tiež pôsobí ako sprostredkovateľ medzi štátom a cirkevnými a súkromnými školami. Ponecháva  si zo zákona vo svojej správe len základné umelecké školy a centrá voľného času. Štát síce tieto organizácie mestu odovzdal, ale bez dostatočného finančného zabezpečenia. Mnohé z týchto škôl nie sú ani vo vlastných objektoch, teda bude potrebné nájsť im nové umiestnenie.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?