Dlh nie je katastrofa, mesto ho zvládne

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Skutočnosť, že mesto má veľké dlhy, je všeobecne známa - do augusta tohto roka musí splatiť takmer 11 miliárd jenov, čo je vyše 3,6 miliardy korún. O spôsoboch riešenia dlhov sme sa pozhovárali s prvým námestníkom primátora Bratislavy Braňom HOCHELOM.

- Dlh sme zdedili, ale nie je to žiadna katastrofa, pretože Bratislava má svoje renomé a potenciál. Nech budú konkrétne riešenia akékoľvek, možno aj kombinované, Bratislava je dostatočne dôveryhodná, aby dostala korektné podmienky. Treba povedať, že časť prostriedkov na dlh je už pripravená v návrhu nového rozpočtu. Predpokladáme, že si nebudeme musieť požičať viac ako 2,7 miliardy korún.

Predchádzajúce vedenie mesta chcelo prostriedky na splatenie úveru získať najmä predajmi mestského majetku. Bolo to podľa vás správne?

- Nechcem kritizovať rozhodnutie predchádzajúceho zastupiteľstva, pretože to, čo dostalo za predaje, zmysluplne použilo. Možno z jedného konkrétneho predaja malo a mohlo viac zanechať na splatenie dlhu. Podľa predbežných analýz nemusíme v strese predávať majetok, aby sme splatili dlh.

Dlh vyše tri a pol miliardy nie je maličkosť. Aké riešenie tejto situácie je podľa vášho názoru optimálne?

- Nemám názor, nemá ho ani vedenie mesta, ak za názor nepokladám samozrejmosť - teda také riešenie, ktoré bude pre Bratislavu najvýhodnejšie. Veľa, takmer všetko, nám navrhnú naši experti. V tomto okamihu sa nedá povedať, či to tak bude, ale pri súčasnom stave poznania situácie mesta a finančného trhu sa dá uvažovať o kombinácii priameho úveru a obligácií. Opakujem však, o všetkom sa rozhodne na základe expertných analýz, po ktorých vedenie mesta predloží zastupiteľstvu a jeho orgánom návrhy na riešenie.

V akom časovom horizonte bude známe konkrétne riešenie?

- Dlh je nevyhnutné splatiť najneskôr osemnásteho augusta. Keďže na každú transakciu je potrebný nejaký čas, možno povedať, že konkrétne riešenie určite bude známe najneskôr na konci prvého polroka tohto roka.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?