Pre sídlo VÚC je najvhodnejší Župný dom

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

O dva týždne budú voľby do regionálnych samospráv, Bratislava však ako jediné krajské mesto nemá sídlo úradu a zastupiteľstva vyššieho územného celku. Na príčiny sme sa spýtali prednostu Krajského úradu v Bratislave Branislava LONGAUERA.

- Vláda 7. novembra rozhodla, že prednostovia krajských úradov majú zabezpečiť priestorové a materálno-technické vybavenie nevyhnutné na začatie činnosti úradov samosprávnych krajov. Už predtým sme však dostali za úlohu rokovať s primátormi krajských miest o možnostiach umiestnenia týchto úradov. Primátor Jozef Moravčík ponúkol nevyužívaný objekt mesta na Židovskej ulici 1. Po jeho prehliadke sme však dospeli k záveru, že nie je vhodný, najmä z hľadiska jeho prístupnosti pre občanov. Ďalším navrhovaným objektom bol Dom zahraničných Slovákov na Štefánikovej ulici. Aj ten sa ukázal ako nevhodný. Ako najprijateľnejšie riešenie sa ukázal Župný dom na Župnom námestí, kde bola Slovenská národná rada a dnes je tam Kongresové centrum NR SR.

Aký je postoj Národnej rady, ktorá tento objekt spravuje?

- V najbližších dňoch chcem rokovať s predstaviteľmi Národnej rady SR a oficiálne im tento  predložiťnávrh. Navrhujeme, aby sa Kongresové centrum Národnej rady presťahovalo do objektu na Židovskej ulici a úrad samosprávneho kraja aby bol umiestnený v Župnom dome. Z tlače som sa dozvedel, že takéto riešenie je pre Národnú radu neprijateľné, verím však, že sa dohodneme. V prípade potreby by totiž niektoré časti kongresového centra mohli zostať na Župnom námestí, veď krajský samosprávny úrad pravdepodobne nebude hneď potrebovať celý objekt.

Ak sa vám nepodarí s Národnou radou dohodnúť, kde bude od 1. januára sídliť úrad a zastupiteľstvo vyššieho územného celku?

- Verím, že táto situácia nenastane. V prípade núdze sme pripravení samosprávnemu úradu dočasne poskytnúť priestory v budove krajského úradu, ale to je len prechodné riešenie. Ak sa nenájde trvalé sídlo úradu VÚC, budeme musieť vysťahovať z našej budovy Okresný úrad Bratislava 1 a tam umiestniť samosprávny úrad.

Existuje aj iné riešenie ako Župný dom?

- Nemáme k dispozícii žiadny iný objekt v majetku mesta alebo štátu, ktorý by dlhodobo mohol byť sídlom úradu samosprávneho kraja. Predseda, podpredsedovia a zastupiteľstvo samosprávneho kraja by mali mať v Bratislave solídne sídlo, ktoré by reprezentovalo celý región.

Zhováral sa Slavo Polanský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?