Petržalský starosta Bajan o samospráve VÚC

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Od nového roka budú vytvorené vyššie územné celky (VÚC). Čo to znamená pre Bratislavčanov, ktorí doteraz poznajú miestne úrady mestských častí a magistrát hlavného mesta? To sme sa spýtali starostu Petržalky a poslanca NR SR Vladimíra BAJANA.

- Vytvorenie vyššieho územného celku znamená rozšírenie a posilnenie možností občana spravovať veci verejné. Nepôjde len o vznik ďalšieho úradu, ktorý občanovi skomplikuje vybavovanie jeho záležitostí. Úlohou vyššieho územného celku bude rozvíjať región súčasne s rozvojom jeho miest a obcí. Spolupráca predstaviteľov mestských častí, mesta a VÚC nebude pre obyvateľov takpovediac rukolapná, ale bude mať svoj význam a opodstatnenie pri úlohách, ktoré prekračujú rámec mestskej časti, mesta či obce. A tým, že si aj Bratislavčania zvolia svojich zástupcov do samosprávy VÚC, budú mať možnosť ovplyvňovať rozvoj a budúcnosť celého regiónu.

Reforma verejnej správy však neznamená len vytvorenie druhej úrovne samosprávy...

- Samozrejme, pretože ruka v ruke tu ide aj o prenos kompetencií zo štátu na samosprávu - teda bližšie k občanovi. Súčasťou reformy musí byť aj postupný zánik okresných úradov, pretože každý z nás by mal mať možnosť svoje záležitosti vyriešiť u svojho starostu či poslanca, ktorého si zvolil, tak je to aj v celej civilizovanej Európe.

Zatiaľ nie je jasné, aké budú mať nové VÚC právomoci. Budú posilnené aj právomoci Bratislavy a jej mestských častí?

- Postup prípravy kompetenčného zákona som sledoval z bezprostrednej blízkosti - bol som členom koordinačnej skupiny, ktorá na každom ministerstve postupne rokovala o prenesených kompetenciách. Vôbec to nebolo jednoduché. Pokiaľ ide o kompetencie miestnych samospráv - posilnené musia byť a budú. Pôjde najmä o oblasť zdravotníctva, sociálnych vecí či školstva. Regionálne združenie mestských častí požaduje, aby sa presun kompetencií zo štátu na obce odrazil aj v novele zákona o Bratislave, a malo by byť dopredu presne stanovené, ktoré kompetencie prechádzajú na mesto a ktoré na mestské časti.

Hovorí sa o vás ako o najhorúcejšom kandidátovi na post predsedu Bratislavského VÚC. Čo môžete ponúknuť Bratislavčanom a obyvateľom okolitých okresov?

- Predovšetkým skúsenosti z doterajšieho vyše desaťročného pôsobenia v komunálnej politike. Myslím si, že viac ako akékoľvek sľuby za mňa hovoria dosiahnuté výsledky alebo aj nezávislé prieskumy verejnej mienky, ktoré moje šance odzrkadľujú a zároveň mi dodávajú sebadôveru zobrať na seba zodpovednosť zastupovať občanov bratislavského  regiónu. Keďže som bol pri vzniku zákonov súvisiacich s reformou verejnej správy, uvedomujem si zodpovednosť, ktorá z tejto funkcie vyplýva. Navyše som ako člen predsedníctva ZMOS už teraz v kontakte s kolegami primátormi a starostami v regióne a podľa ich vyjadrení aj oni by privítali našu vzájomnú spoluprácu. Ak budú rozhodovať takéto princípy a kritériá, a nie stranícke intrigy, verím, že uspejem a v tímovej práci so zvoleným poslaneckým zborom VÚC spoločne pomôžeme tomuto regiónu.

 Zhováral sa Slavo Polanský


NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?