Príspevok na nákup školských pomôcok. V ktorej mestskej časti dostanete najviac?

9.9.2018
0
Základné školy veľkých mestských častí sa pripravujú na zápis prvákov - prvaci zapis

Zdroj: MČ Dúbravka

Páčil sa vám článok?

To, že začiatok školského roka môže byť pre mnohých finančne náročný, si uvedomujú aj viaceré bratislavské mestské časti. Mnohé z nich preto ponúkajú jednorazový príspevok na nákup školských potrieb, ktorý sa vo väčších samosprávach pohybuje od 35 do 150 eur.

Niektoré z nich majú takúto finančnú pomoc naviazanú len na rodiny prváčikov, iné pomáhajú rodinám v hmotnej núdzi bez ohľadu na to, do ktorej triedy dieťa na základnej škole nastupuje. Takým príkladom je trebárs Petržalka. „Mestská časť poskytuje sociálnu výpomoc sociálne odkázaným rodinám na zakúpenie školských potrieb. Špeciálne pre prváčikov nie,“ uviedla Katarína Mrázová z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu.

O príspevok musí rodina požiadať, každá žiadosť sa pritom posudzuje individuálne. "Nakoľko sa môže stať, že rodina síce nespĺňa podmienky smernice o podmienkach poskytovania sociálnej pomoci, ale existujú iné vážne dôvody pre priznanie tohto finančného príspevku," vysvetlila Mrázová. Výška príspevku môže byť do 150 eur. Samospráva má vo svojom rozpočte vyčlenených približne 20.000 eur, v uplynulom roku takto pomohla 55 rodinám.

Najväčší príspevok výhradne pre prváčikov spomedzi zvyšných troch najväčších mestských častí ponúka Staré Mesto. Na zabezpečenie nevyhnutných potrieb dieťaťa pri nástupe na povinnú školskú dochádzku, ale tiež na zakúpenie električenky, je to podľa platných zásad miestnej samosprávy 50 eur. "Za posledné roky sa nám podarilo rozšíriť kapacitu materských škôl, máme dvoje detské jasle a naše školy sa pravidelne umiestňujú na vrcholných priečkach celoslovenského rebríčka v rámci monitoru 5 a 9," podotkol staromestský starosta Radoslav Števčík.

S o niečo menším príspevkom sa s rozpočtom rodín s prváčikmi snaží v aktuálnom školskom roku pomôcť Ružinov. Ten v marci tohto roka navýšila samospráva z pôvodných 35 eur na súčasných 40 eur. Nárok naň majú rodiny, ktorých deti nastúpili v aktuálnom školskom roku do prvých ročníkov základných škôl ako v Ružinove, tak i v iných mestských častiach. "Snažíme sa prispieť všetkým obyvateľom mestskej časti, všetkým ružinovským mladým rodinám v čase, keď majú zvýšené výdavky na deti. Nie je to vysoká suma, ale som rád, že sa nám ju podarilo zvýšiť," poznamenal starosta Ružinova Dušan Pekár. Mestská časť takto v minulom roku pomohla viac ako 530 rodinám.

Na nákup aktovky a školských potrieb prispieva rodinám prváčikov aj Nové Mesto, konkrétne sumou 35 eur. Jednorazový príspevok poskytuje už od roku 2002. "Nástup do školy prináša nezanedbateľné náklady, preto som rád, že môžeme aj tento rok mladým rodinám štartovným príspevkom odľahčiť ich rozpočty," skonštatoval novomestský starosta Rudolf Kusý. Samospráva má vo svojom rozpočte vyčlenených 12.000 eur, minulý rok vyplatila príspevok takmer 190 žiadateľom.

Podmienkou na poskytnutie príspevku je v každom prípade trvalý pobyt v danej mestskej časti. Niektoré z nich pritom rodiny o takejto možnosti informujú, v niektorých prípadoch musia o príspevok požiadať priamo rodiny na miestnom úrade. Príspevky bývajú zväčša vyplácané od dvoch týždňov do 30 dní od podania žiadosti, v Ružinove napríklad do konca novembra.

(TASR)

Páčil sa vám článok?