Bratislava by mala byť samostatným krajom

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Návrh reformy verejnej správy počíta s vytvorením vyššieho územného celku Bratislavský kraj v hraniciach mesta Bratislava. Návrh podporili všetci starostovia bratislavských mestských častí.

Proti je však primátor Jozef Moravčík, ktorý spoločne s primátormi a starostami obcí okresov Malacky, Pezinok a Senec žiadajú, aby aj tieto patrili do Bratislavského kraja. Na príčiny tohto rozporu sme sa spýtali starostu mestskej časti Karlova Ves Bystríka HOLLÉHO.

- Niekto asi nepočúva ľudí. Vláda podpísala Európsku chartu miestnej samosprávy, kde sa hovorí o subsidiarite vecí verejných. To znamená, aby sa problémy riešili tam, kde vznikajú. Myšlienka vytvoriť tzv. veľký Bratislavský kraj, ktorú presadzuje bratislavský primátor, je úplným odklonom od tohto dokumentu. Pán primátor ide proti prúdu. Akékoľvek riadenie je najjednoduchšie z jedného centra, čo je však systém vojenského velenia. Demokracia je o niečom inom. Je o tom, aby sa na riadení vecí verejných čo najviac podieľal občan. To znamená, že to riadenie musí byť čo najplochšie.

V čom bude podľa vás výhoda Bratislavského kraja v hraniciach mesta pred jeho rozšírením o susedné okresy?

- Jedným z dôvodov pre vytvorenie tzv. malého Bratislavského kraja je špecifické postavenie Bratislavy ako hlavného mesta. Ďalším je potreba vytvárať pri formovaní vyšších územných celkov homogénne spoločenstvá, potreba zohľadňovať honmogénne danosti kraja a zvyklosti. Problém Dúbravčana je problém Bratislavčana, problém Svätojurčana nie je problémom Bratislavčana. Rozšírením Bratislavského kraja o okolité okresy by bola homogénnosť Bratislavy narušená. Bolo by to tiež nevýhodné najmä pre obyvateľov okresov Malacky, Pezinok, Senec. Bratislavčanov je zhruba 450 tisíc, obyvateľov týchto okresov 150 tisíc. Tomu by zodpovedal aj pomer poslancov regionálnej samosprávy. Keď bude treba opraviť napríklad Most Lafranconi, Bratislavčania si to odhlasujú. Možno však v Malackách bude most, ktorý bude tiež potrebovať opravu, prednosť však bude mať Bratislava, lebo ich bratislavskí zástupcovia prehlasujú. To sa týka aj možností čerpania prostriedkov z rôznych fondov Európskej únie, ktoré sú určené pre regióny s nízkym HDP. Bratislava ako región s najvyšším HDP na Slovensku na to nárok nemá. Preto sa čudujem Malačanom, Pezinčanom a Senčanom, že sa chcú prifariť k Bratislave a zavrú si takto dvere k týmto peniazom.

Zhováral sa Slavo Š. Polanský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?