Komunálne voľby stále s otáznikom

26.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Po rozhodnutí Ústavného súdu, že zákon o voľbách do orgánov miestnej samosprávy je v niektorých častiach protiústavný, je konanie komunálnych volieb ohrozené.

Ak by sa totiž 13. a 14. novembra uskutočnili podľa stále platného zákona, ktorí v parlamente schválili v júli poslanci HZDS, SNS a ZRS, výsledky volieb by mohli byť na celom Slovensku spochybniteľné. Ako potvrdili predstavitelia tých politických strán, ktoré vytvoria novú parlamentnú väčšinu - SDK, SDĽ, SMK a SOP, komunálne voľby nie sú podľa tohto zákona platne vykonateľné.

Podľa Ústavného súdu sú v rozpore s ústavou napríklad tieto časti zákona o komunálnych voľbách: protiústavná je podmienka ročného trvalého pobytu kandidátov na primátorov, starostov a poslancov obecných zastupiteľstiev v obci, kde kandidujú, protiústavné je zavedenie tzv. etnickej či národnostnej kvóty, podľa ktorej mali byť poslanecké mandáty v obecných zastupiteľstvách prerozdelené na etnickom princípe...

Takto protiústavne formulovaný zákon spôsobil, že komunálne voľby budú musieť byť odložené na neskorší termín, keď nový parlament dá protiústavný stav do súladu s ústavou. Ako v uplynulých dňoch oznámili predstavitelia SDK, SDĽ, SMK a SOP, nová parlamentná väčšina urobí všetko pre to, aby sa ústavné a platné komunálne voľby konali čo najskôr. V tejto súvislosti sa uvádza decembrový termín, čo je najskorší možný termín, kedy by voliči mohli pristúpiť k volebným urnám.

Definitívne slovo povie nový parlament, ktorého ustanovujúca schôdza bude 29. novembra. Súčasné opozičné strany, ktoré rokujú o vytvorení budúcej vlády, v tejto súvislosti vyzvali úradujúcu vládu Vladimíra Mečiara, aby prijala nevyhnutné opatrenia na odstránenie protiústavného stavu, ktorý vláda sama spôsobila. Bola to totiž práve Mečiarova vláda, ktorá parlamentu predložila návrh nového zákona o komunálnych voľbách. Ten potom hlasmi poslancov HZDS, SNS a ZRS tento sporný (ako sa teraz potvrdilo aj protiústavný) zákon schválila. Predseda vlády a HZDS Vladimír Mečiar v tejto súvislosti odmietol zodpovednosť vlády za vzniknutú protiústavnú situáciu a vyhlásil, že vláda je na to, aby zákony dodržiavala, a nie ich menila.

Zostáva veriť, že novej parlamentnej väčšine a novej slovenskej vláde sa podarí v čo najkratšom čase odstrániť protiústavný stav, ktorí navodili ich predchodcovia, a umožnia voličom na Slovensku ísť čo najskôr platne a ústavne voliť svojich zástupcov do orgánov miestnej samosprávy.

(pol)

Páčil sa vám článok?