V centre mesta pribudnú verejné toalety

24.11.2006
Páčil sa vám článok?

Nedostatok verejných toaliet v centre, na ktorý sme upozornili v predchádzajúcich vydaniach, sa má do budúcej turistickej sezóny zmierniť. Zariadenie primerané dobe i postaveniu metropoly ma pribudnúť v budove magistrátu.

V auguste sme zisťovali, či dvoje dvierka na boku budovy Novej radnice neslúžili ako verejné záchody. Riaditeľka magistrátu Anna Pavlovičová vtedy nechala situáciu preveriť a zistila, že najmenej od roku 1991 tam toalety neboli, lebo priestory sú na tento účel malé. Myšlienka zriadiť v centre mesta ďalšie verejné toalety tým však neprestala byť aktuálna.

„Na podnet Bratislavských novín sme sa rozhodli pokladať túto úlohu za otvorenú až do chvíle, kým sa nenájde pozitívny výsledok. Chceli sme viac, ako len to tradičné - nedá sa,“ hovorí A. Pavlovičová. Pracovníci bratislavského magistrátu dostali pokyn, aby hľadali priestor na také prepotrebné zariadenie. A napokon našli - priamo v budove Novej radnice. Nové toalety budú situované na zadnej strane budovy, v suteréne so vstupom od vjazdu do podzemných garáží na Uršulínskej ulici.

Do návrhu rozpočtu mesta na budúci rok už bola táto požiadavka zaradená do plánu investičných akcií a zároveň pracovníci magistrátu dostali pokyn, aby pripravili podmienky verejnej súťaže na dodávku diela. Tú vyhlásia ihneď, ako sa v rozpočte akcia schváli.

„Predpokladáme, že by sme mohli mať toalety hotové do začiatku turistickej sezóny. Súčasťou diela bude aj dokonalé orientačné značenie na uliciach, aby sa turisti ľahko zorientovali,“ hovorí A. Pavlovičová.

V priestore, kde sú často rôzne verejné podujatia a kde je v sezóne množstvo turistov, sú verejné toalety nevyhnutnosťou. Tieto by mali mať aj prebaľovací kútik pre rodičov s malými deťmi a mali by byť zriadené skutočne veľkolepo. „Pri zriaďovaní toaliet v mezzanine Primaciálneho paláca nás kritizovali za to, že sú náklady vysoké. Po dvoch rokoch sa ukázalo, že to má význam, sú stále ako nové, a aj nové toalety by mali mať vysoký štandard, hodný metropoly,“ dodáva riaditeľka.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie