Odhalili tabuľu k 17. výročiu nežnej revolúcie

23.11.2006
Páčil sa vám článok?

Minulý štvrtok slávnostne odhalili pamätnú tabuľu k 17. výročiu nežnej revolúcie z novembra 1989. Je umiestnená na fasáde Nemocnice u Milosrdných bratov na Námestí SNP medzi vchodom do kostola a vchodom do nemocnice.

Tabuľu odhalil primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský, prítomní boli poslanci Národnej rady SR, poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva a občania Bratislavy. Projekt vznikol z iniciatívy protagonistov nežnej revolúcie. Na tabuli je text: „Len ten, kto si slobodu vybojoval, je jej hoden. Na tomto mieste sme sa v novembri 1989 rozhodli vziať zodpovednosť za budúcnosť do svojich rúk. Rozhodli sme sa skoncovať s komunizmom a nastoliť slobodu a demokraciu.“

Text na pamätnej tabuli, ktorý básnicky a jazykovo  upravil Ján Štrasser, od minulého štvrtka zdobí priečelie fasády Nemocnice u Milosrdných bratov (Hospitalská rehoľa  sv. Jána z Boha). Projekt pamätnej tabule k 17. výročiu nežnej revolúcie z novembra 1989 schválil krajský pamiatkový úrad.

Architektonický návrh autorsky pripravil Ing. arch. Andrej Sarvaš z Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave. Projekt, ktorý symbolizuje veľké V, zahŕňa aj drobnú navigáciu na chodníku formou červenej kamennej dlažby v asfalte s osvetlením, aby si okoloidúci tabuľu všimli. Osvetlenie sa zapína spolu s večerným osvetlením bratislavských ulíc.

Páčil sa vám článok?