Bratislava na obete neonacizmu nezabúda

23.11.2006
Páčil sa vám článok?

Pamätník obetiam rasizmu a neonacizmu odhalili 17. novembra na Tyršovom nábreží neďaleko miesta vraždy študenta Daniela Tupého, ktorého tu dobodali minulý rok v novembri.

Pamätník postavili pomocou finančnej zbierky ktorú vyhlásilo združenie Ľudia proti rasizmu. Začala sa 13. septembra a potrvá ešte do 30. novembra. Minulý týždeň bolo na jej účte približne 800-tisíc korún, z toho asi 650-tisíc prišlo priamo od darcov a zvyšných 150-tisíc korún prostredníctvom esemesiek. Ich počet bol, podľa Daniela Mila zo združenia, asi 7500. Vklad hlavného mesta bol pol milióna korún - magistrát Bratislavy zabezpečil stavebné práce a priestor. Otec zavraždeného študenta Daniela Tupého pripomenul ústretovosť primátora Andreja Ďurkovského, ktorý sa zasadil, aby mohol pamätník stáť. Mesto ho dostane do daru s tým, že sa oňho bude starať.

Podľa Daniela Tupého st. je pomník určený všetkým, ktorí sa stali obeťami rasizmu a neonacizmu, alebo kvôli neznášanlivosti boli inak postihnutí - zbití či zranení. Poukázal aj na nedostatky v legislatíve, ktorá sťažujú účinnejšie vyšetrovanie a boj proti rasovo motivovaným zločinom. Sochu navrhol architekt Pavol Brna a vytvoril ju sochár Pavol Dubina. Je z bronzu, má zlomené krídlo a na oblúkovom nosníku predstavuje životnú dráhu človeka prerušenú uprostred rozletu.

Daniela Tupého zavraždili pravdepodobne extrémisti 4. novembra 2005 po 22.15 na Tyršovom nábreží. Daniel po útoku na následky viacerých bodných rán zomrel. Ďalších šiestich mladých ľudí útočníci zranili. Všetci utŕžili kopance do hlavy, niektorí i bodné zranenia. S ťažkými zraneniami skončili v nemocnici dvaja z nich. Polícii sa páchateľov zatiaľ nepodarilo vypátrať.

Páčil sa vám článok?