Devín znížil svoj dlh o viac ako 290 miliónov

22.11.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislavskej mestskej časti Devín sa podarilo znížiť dlh o viac ako 290 miliónov korún. Ako uviedol devínsky starosta Jozef Paczelt, z istiny bola odrátaná čiastka približne 240 miliónov korún.

Mestskej časti boli zároveň odpustené pokuty a penále z omeškania nezaplatenia faktúr vo výške viac ako 59 miliónov korún V istine je tak v súčasnosti zostatkový dlh približne 120 miliónov korún.

"Po dlhých a úspešných rokovaniach sme nakoniec dospeli k trojstrannej dohode medzi mestskou časťou a najväčšími veriteľmi spoločnosťou J&T a Doprastavom. Mestskej časti boli nakoniec odpustené spomínané pokuty, ktoré jej boli udelené po tom, čo nedokázala splatiť takmer 60-miliónový dlh za faktúry spojené s pokládkou infraštruktúry a zemných sietí firmou Doprastav počas plánovanej výstavby zóny Lomnická v Devíne," povedal Paczelt. Podľa neho je oddlženie vyvrcholením dlhodobého procesu rokovaní s majoritnými veriteľmi, po ktorom nastala čiastočná úľava a, samozrejme, spokojnosť.

Ako ďalej uviedol, dlh Devína začal narastať v roku 1996, keď boli nevhodne nastavené parametre podnikateľského zámeru. Podľa Paczelta si vtedajšie vedenie mestskej časti zobralo krátkodobé úvery s vysokým úrokovým zaťažením, lenže zakrátko nedokázalo splácať ani úvery, ani úroky. Devín preto začal zakladať svoje pozemky, o ktoré nakoniec prišiel.

Podľa starostu je reálne úplné oddlženie Devína, na to je ale potrebná dohoda s ďalšími veriteľmi a súčinnosť hlavného mesta. V súčasnosti sa podľa jeho vyjadrení ale ešte nedá presne povedať, kedy by Devín mohol svoj dlh úplne vynulovať. Mestská časť sa podľa Paczelta snaží a bude sa snažiť rokovaniami dosiahnuť centralizovanie pohľadávok na jedného veriteľa. Starosta dodal, že v priebehu roka alebo poldruha roka by sa mohla mestská časť "dostať spod nútenej správy." V mestskej časti Devín bola zavedená nútená správa 8. apríla 2005.

Páčil sa vám článok?