Devínčania žili opravami a oddlžovaním

16.11.2006
Páčil sa vám článok?

V spolupráci s magistrátom sa v tomto volebnom období dokončila v Devíne druhá etapa rekonštrukcie Kremeľskej ulice, ktorá je hlavnou tepnou tejto mestskej časti a ktorá bola roky v dezolátnom stave.

Podľa vyjadrenia starostu Devína Jozefa Paczelta bolo opravené aj námestie pred domom kultúry. „V tejto súvislosti boli adaptované vnútorné priestory domu kultúry, a to rekonštrukciou vstupných priestorov a zriadením nových toaliet.“ Doplnil, že v objekte vytvorili nové priestory pre miestnu knižnicu a dobré podmienky na prácu pre ambulancie praktického a zubného lekára.

Podľa Paczelta sa podarilo prenajať objekty bývalej základnej školy kvalitnému nájomcovi a Materskú školu na Kremeľskej ulici po rekonštrukcii otvoriť na začiatok školského roku 2006/2007.

Starosta sa podľa vlastných slov aktívne podieľal na vyhotovení projektu protipovodňových opatrení a budovaní zábran v Devíne z fondov Európskej únie a na príprave prác, ktoré sa majú začať na prahu roku 2007. Zabezpečoval peniaze na čiastočnú opravu Muránskej ulice, ktorá je vstupnou komunikáciou pod hrad Devín. Okrem toho sa zrekultivovala pešia zóna Slovanské nábrežie a osadili nové exteriérové kamenné plastiky. Čistotu, poriadok a zimnú údržbu pomáha udržiavať nová multikára, ktorú získala mestská časť začiatkom roku 2003.

Jozef Paczelt informoval aj o situácii v zadlženej mestskej časti. „Po viacerých opatreniach sa mi podarilo aktívne vstúpiť do rokovaní s dvoma najväčšími veriteľmi a v októbri 2006 dosiahnuť vzájomnú dohodu o oddlžení mestskej časti rádovo o 290 miliónov korún. Pracujem aktívne na ďalších krokoch, ktoré by mali náš dlh v krátkom čase znížiť. Osobne som zabezpečil nenávratnú finančnú pomoc vo výške dva milióny korún na zachovanie samosprávnych činností v prvej polovici volebného obdobia.“

Starosta Devína dodal, že zabezpečil aj vynovenie niektorých fasád domov obyvateľov Devína. Nepodarilo sa mu zabezpečiť výstavbu občianskej vybavenosti na Hradnej ulici a presadenie konsolidačného programu počas nútenej správy a v tejto súvislosti odpredaje do správy zverených pozemkov.

Páčil sa vám článok?