Nesrovnal ocenil významných Bratislavčanov. Ktorí to boli tento rok?

20.4.2018
0
Ocenení laureáti s primátorom

Zdroj: Magistrát

Páčil sa vám článok?

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal v piatok ocenil významných Bratislavčanov, ktorí sa podieľajú na rozvoji hlavného mesta. Cenu primátora tento rok získalo 11 jednotlivcov a jeden kolektív.

Odovzdávanie cien sa konalo v bratislavskom Primaciálnom paláci a je tradičným otváracím podujatím obľúbených Bratislavských mestských dní, ktoré oživia hlavné mesto už počas tohto víkendu.

"Aj tento rok sú ocenenými laureátmi vskutku výnimoční ľudia a som rád, že aj takýmto spôsobom im môžeme poďakovať za to, že svojou činnosťou inšpirujú nás všetkých, prispievajú k rozvoju nášho mesta a k jeho zviditeľňovaniu," povedal Nesrovnal.

Udeľovanie cien sa uskutočnilo tradične v Primaciálnom paláci už po 26. raz. Ocenení laureáti získali sošku rytiera Rolanda, ochrancu mestských práv a výsad, ktorá je miniatúrou sochy na Hlavnom námestí. Medzi ocenenými sú známe osobnosti Bratislavy z oblasti zdravotníctva, kultúry, pedagogiky, športu či médií. Aj tento rok udelil primátor jednu kolektívnu cenu.

Cenu primátora v piatok získal Michal Tinák za prínos pri rozvoji poslania Univerzitnej nemocnice s poliklinikou Milosrdní bratia v prospech pacientov. Janka Spálová za dlhoročnú pedagogicko-umeleckú činnosť a rozvoj hudobného talentu žiakov základných umeleckých škôl. Ján Hucko za príkladnú činnosť trénera mládeže a celoživotný prínos pre slovenský futbal. Michal Havran za významnú činnosť publicistu a podporu verejnej diskusie o aktuálnych celospoločenských témach.

Cenu si prevzal aj Ľubomír Okruhlica za dlhodobé pôsobenie a mimoriadny odborný prínos lekára, výskumníka a publicistu v oblasti liečby závislostí. Veronika Karšaiová za obetavý prístup k pacientom a nadštandardnú prácu zdravotnej sestry. Tomáš Hulík za dielo dokumentaristu a výnimočnú prezentáciu Slovenska a Bratislavy filmom a fotografiou. Juraj Kukura za rozvoj kultúrneho života v Bratislave a celoživotnú umeleckú činnosť. Ľuboš Fellner za vytvorenie výnimočného konceptu cestovania a úspešnú podnikateľskú činnosť. Matej Drlička za prínos pri šírení klasickej hudby a vytvorenie nových umeleckých projektov obohacujúcich kultúrny život Bratislavy a Livia Klausová za osobitý vzťah k Bratislave a mimoriadne zásluhy v rozvoji vzájomnej spolupráce medzi Českou a Slovenskou republikou.
Kolektívnu cenu získala cyklokuriérska spoločnosť Švihaj Šuhaj za kreatívny projekt a výnimočnú prácu v prospech rozvoja zelenej dopravy v Bratislave.

Laureátov na ocenenie vyberá vždy priamo primátor na základe návrhov, ktoré predkladajú neziskové organizácie, občianski aktivisti, vedecké a vzdelávacie inštitúcie, ako aj samotní obyvatelia Bratislavy. Cena primátora Bratislavy je najvyššie samosprávne ocenenie, ktoré sa udeľuje Bratislavčanom, ktorí sa významným, ale nezištným spôsobom zaslúžili o občiansky, kultúrny, spoločenský či športový rozvoj hlavného mesta a spoločnosti.

(TASR)

Páčil sa vám článok?