Vajnory sa boria s budovaním kanalizácie

16.11.2006
Páčil sa vám článok?

Dôležitým prvkom v činnosti vajnorskej samosprávy bolo komplexné riešenie dopravy a odbremenenie pamiatkovej zóny, ktorá je v strede mestskej časti, od tranzitnej dopravy. Starostka Vajnor Anna Zemanová konštatovala, že jednou z úloh povolebnej koalície bolo pripraviť projekt takzvaného severného obchvatu Vajnor, ktorý by odviedol tranzitnú dopravu z mestskej časti v smere na Chorvátsky Grob.

Z úsilia o zvýšenie bezpečnosti križovatiek sa podľa jej slov podarilo zakomponovať ďalšiu malú okružnú križovatku do projektov pre územné rozhodnutie. Ide o druhú etapu rekonštrukcie Rybničnej ulice. „Táto križovatka už počíta aj s napojením tzv. severného obchvatu. Ten je v návrhu nového územného plánu Bratislavy.“ A. Zemanová ďalej uviedla, že vzhľadom na veľké investičné zmeny vo Vajnoroch, najmä mestom odsúhlasená funkčná zmena vedecko-technologického parku CEPIT, bude nevyhnutné preriešiť tranzitnú dopravu cez obec a možno zvážiť umiestnenie tzv. severného obchvatu.

K budovaniu kanalizácie vo Vajnoroch starostka uviedla, že výstavba kanalizácie sa začala začiatkom roku 2005, no ešte predtým v roku 1999, ale o rok neskôr práce zastavili kvôli nedostatku peňazí. „Po transformácii Západoslovenských vodárni a kanalizácii na akciovú spoločnosť sa mestské časti nestali akcionárom, pretože akcie prešli na hlavné mesto. Investorom stavby bola mestská časť bez účasti hlavného mesta a bez možnosti vplývať na akcionárov. O to zložitejšie boli rokovania o postupe prác,“ konštatovala A. Zemanová. Podľa nej v súčasnosti bola skolaudovaná prvá časť druhej etapy, na ktorú sa ešte v tomto roku pripojí 150 nehnuteľností. „Pokračovanie výstavby kanalizácie je už úlohou Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, samozrejme, že počíta sa s našou spoluúčasťou,“ uviedla starostka. Ako dodala, predpokladaný termín odkanalizovania celých Vajnor je rok 2010.

Úlohou mesta bude podľa starostky Vajnor dobudovanie nedokončených križovatiek na Seneckej ceste, ktoré spôsobujú dopravný kolaps pri výjazde z diaľnice D1 do Vajnor v úseku vajnorského nadjazdu za obchodným domom NAY. Dokončiť by mali aj križovatku pri Zlatých pieskoch, tzv. odbočku zo Seneckej cesty do Vajnor, kde sa vytvárajú kolóny áut a meškajú linky MHD. „Žiaľ, tieto križovatky sa už stávajú aj čoraz častejším miestom vážnych dopravných nehôd,“ dodala A. Zemanová.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie