Problém so šírením zápachu z čističky vo Vrakuni chce mať starosta vyriešený do leta

14.4.2018

Zdroj: rraz.sk

Páčil sa vám článok?

Starosta bratislavskej Vrakune Martin Kuruc chce mať problém so šírením nepríjemného zápachu z čistiarne odpadových vôd (ČOV) v mestskej časti vyriešený do leta. Chcel by totiž, aby už v letných mesiacoch bola v čistiarni namontovaná technológia fungujúca na báze rozprašovania aerosólovej zmesi. Tá by šírenie zápachu eliminovala.

Starosta sa spolu so zástupcami vedenia Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) a jej dcérskej firmy Bionergy tento týždeň zúčastnil ukážky technológie proti šíreniu zápachu z ČOV v Banskej Bystrici. Toto zariadenie rozprašuje aktívnu, zdraviu neškodnú látku, reagujúcu s pachotvornými látkami. "Takúto technológiu by sme chceli tento rok nainštalovať aj vo vrakunskej ČOV, aby aj našim občanom zápach neznepríjemňoval bývanie a život. Táto technológia pochádza z Francúzska, je etablovaná v 30 krajinách sveta a v 3000 podobných zariadeniach," povedal Kuruc.

Po inštalácii tohto zariadenia sa podľa neho zápach nešíri ďalej do okolia. Vyskúšať ho chcú aj vo Vrakuni v priebehu dvoch až troch týždňov. Starosta bude rokovať s vedením BVS, aby už v letných mesiacoch bola táto technológia namontovaná aj v ČOV v mestskej časti. 

BVS na jeseň minulého roka v tejto veci uviedla, že každá ČOV ovplyvňuje svoje blízke okolie určitým stupňom zápachu, vo zvýšenej miere pri zmenách tlaku ovzdušia. "To je aj jedným z hlavných dôvodov existencie ochranných pásiem v okolí ČOV, ktoré by mali byť záväzné a trvalé. BVS vo svojich vyjadreniach k stavebným zámerom v blízkosti ČOV upozorňuje na možnosť nižšieho komfortu bývania občasným zápachom v okolí čistiarní. V prípade snáh o zmenšenie ochranných pásiem ČOV, má BVS vždy záporné stanovisko," povedal pre hovorca BVS Ján Pálffy. Ako podotkol, pri Ústrednej čistiarni odpadových vôd Vrakuňa bolo ochranné pásmo zmenšované celkovo trikrát, a to aj napriek nesúhlasným stanoviskám BVS a odvolacím konaniam.

V minulosti sa v čistiarni vo Vrakuni podľa Pálffyho zaviedol systém "prania zhrabkov", čím sa mal výrazne eliminovať zápach šíriaci sa z budov mechanického predčistenia. V tomto roku predpokladá BVS inštaláciu pračky piesku. Má sa tým znížiť tvorba odpadu, ktorý je nutné z hľadiska jeho ďalšieho spracovania určitú dobu skladovať na kalových poliach v areáli čistiarne. "Taktiež pripravujeme opatrenie na zníženie zápachu pomocou dávkovania odorizantov na kanalizačnej sieti pred čistiarňou. Tým dôjde k ďalšiemu zníženiu tvorby zápachu," podotkol Pálffy.

(TASR)

Páčil sa vám článok?