Čo odhaľujú najstaršie matričné záznamy z územia Bratislavy?

13.3.2018
0
Matrika v Starom Meste

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Matričné záznamy zo začiatku 20. storočia, keď sa ešte Petržalka nazývala Engerau či z vojnových rokov, kde sa pri záznamoch dajú nájsť ešte staré nacistické pečiatky – aj to ukrýva najstaršia matrika na území Bratislavy v Starom Meste. Najstaršie matričné knihy pochádzajú z roku 1911, pričom sú tu uložené záznamy do roku 1955 z celej Bratislavy, teda aj častí, ktoré boli až neskôr mestu oficiálne pripojené.

„Knihy sú v slovenskom, nemeckom a maďarskom jazyku a sú písané ešte švabachom. S tým máme niekedy problém, lebo písmo je naozaj krásne a úhľadné, ale veľmi ťažko čitateľné," uviedla vedúca matričného úradu v Starom Meste Mária Zapletalová pri príležitosti presťahovania úradu do nových a bezbariérových priestorov. Ako priznala, neraz im pomáhali s čítaním aj pracovníčky archívu hlavného mesta, ktoré majú viac skúseností s takto písaným textom

Zdroj: TASR

Staromestská matrika je jednou z najvyťaženejších matrík na Slovensku. Evidované sú tu záznamy detí, ktoré sa narodili v štátnej či súkromnej pôrodnici na území Starého Mesta, záznamy všetkých cirkevných a občianskych sobášov na území mestskej časti, ale aj všetky úmrtia občanov v Starom Meste. Ide teda nielen o Staromešťanov, ale aj Bratislavčanov či Nebratislavčanov, ktorí sa v tejto mestskej časti narodia, zosobášia alebo zomrú. Ročne ide podľa vedúcej matričného úradu okolo 4000 zápisov.

Matričný úrad eviduje v súčasnosti okolo 980 kníh, po sto rokoch putujú do archívu hlavného mesta. „Polesný rok v matričnej knihe musí dovŕšiť 100 rokov, a potom ide do archívu hlavného mesta," priblížila Zapletalová. Do archívu by tak mali čoskoro poputovať knihy z rokov 1911 až 1918.

Zdroj: TASR

Staromestský matričný úrad sídli po novom vo vynovených priestoroch s prístupom z Medenej ulice, ktoré mestská časť zrekonštruovala za približne 177.000 eur. Išlo o komplexnú obnovu priestorov, kde v minulosti sídlila mestská polícia. Práce sa týkali nového kúrenia, podláh, elektrických rozvodov, klimatizácie či systému na archivovanie záznamových kníh. 

„Odhalili sme aj krásny nosný stĺp, ktorý bol pôvodne skrytý a tiež klenby. Objavené boli aj maľby, ktoré sme so súhlasom pamiatkarov zakonzervovali. Sú ukryté pod omietkou tak, aby sme možno v budúcnosti, keď budú peniaze a čas, mohli tieto fresky zreštaurovať," skonštatoval starosta Starého Mesta Radoslav Števčík.

Zdroj: TASR

Matričný úrad sa za posledných 15 rokov sťahoval štyrikrát. Najprv sídlil na druhom poschodí staromestského miestneho úradu na Vajanského nábreží. Neskôr sa presťahoval na Staromestskú ulicu a odtiaľ na Heydukovu ulicu. Donedávna sídlil opäť na Vajanského nábreží, na prvom poschodí. Po novom ho občania nájdu na prízemí komplexu, s prístupom z Medenej ulice. Stránkové dni sú v pondelok a stredu a má dve stránkové pracoviská, podľa typu žiadosti.

(TASR)

Páčil sa vám článok?