FOTO: Nové kontajnery krstili šampanským

21.2.2018
0
Primátor Nesrovnal pri otvorení kontajnerov strelil aj šampanské

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

V poradí štvrté stanovište polopodzemných kontajnerov v Bratislave otvoril dnes primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal, spolu s mestským poslancom za Ružinov Martinom Chrenom. Stanovište sa nachádza na Družicovej ulici 2 v Ružinove. Nechýbalo ani šampanské.

Na novom stanovišti je umiestnených päť polopodzemných kontajnerov. Dva sú určené na zmesový komunálny odpad, zvyšné na triedený odpad – papier, plasty a sklo. Kontajnery na zmesový odpad, papier a plasty majú objem 5 m3. Kontajner na sklo je v objeme tri metre kubické. Pre predstavu, jeden polopodzemný kontajner s objemom päť metrov kubických dokáže nahradiť šesť kusov 1100-litrových  kontajnerov a 55 kusov 120-litrových kontajnerov.

Kontajnery sú nástrojom, ako verejné priestranstvá vyčistiť. Polopodzemné kontajnery máme už v Petržalke, Starom Meste, vo Vrakuni a som rád, že pribudli aj v mojom rodnom Ružinove. Samozrejme, budeme v tom pokračovať. Sú výhodné najmä tým, že sa nedajú presúvať po ulici, nedajú sa vyberať, sú izolačné proti pachom a sú aj smart, pretože obsahujú čidlo, ktoré sa aktivizuje, keď je kontajner plný. Tým sa ušetrí vodičom OLO práca, benzín a nervy obyvateľom,“ uviedol primátor Ivo Nesrovnal..

Teší ma, že v Ružinove sme spojili sily s poslancami, s mestským poslancom Chrenom a ďalšími, ktorí potom v spolupráci s obyvateľmi vybrali aj konrétnu lokalitu, lebo to je tiež veľká práca. Ten pozemok musí spĺňať niekoľko kritérií, musí byť majetkovo vysporiadaný, nesmú byť pod ním siete a musí byť prístupný vozidlám, čo tiež nie je jednoduché,“ dodal primátor. .

Pre Ružinov sa nám podarilo získať polopodzemné stojisko v rámci pilotného projektu naozaj na poslednú chvíľu. Vznik tohto stojiska je krásnym príkladom spolupráce priamo s obyvateľmi, bez ktorých by sa nám nepodarilo to dotiahnuť do konca a bez ktorých by ani nevzniklo,“ vysvetlil Martin Chren.

Na nové stojisko si prítomní dokonca pripili šampanským a kontajnery ním následne pokrstili. Vybudovanie jedného stojiska vyjde na cca 20-tisíc eur a trvá niekoľko týždňov. 

Polopodzemný kontajner tvorí zberné vrece umiestnené v hĺbke 1,5 metra, telo šachty, opláštenie, oceľová konštrukcia s okom na vývoz, hlavné veko a veko plniaceho otvoru. Každý z kontajnerov obsahuje monitorovacie zariadenie na kontrolu stavu naplnenosti. Vyprázdňovanie kontajnerov sa realizuje zo spodnej časti zberového vreca, a tak vhadzovací otvor ostáva čistý. Manipulácia s kontajnerom pri vývoze je jednoduchá, čistá, hĺbka kontajnera znemožňuje opätovné vyberanie jeho obsahu, čo zamedzuje aj znečisťovaniu okolia. Konštrukcia polopodzemných kontajnerov zároveň bráni prístupu zvierat a hmyzu.

Stanovište v Ružinove je štvrtým a zároveň posledným v rámci pilotného projektu. Ďalšie polopodzemné kontajnery sa nachádzajú v lokalitách Žižkova (mestská časť Staré Mesto), Budatínska 17 (mestská časť Petržalka) a Stavbárska 34 – 38 a 40 – 42 (mestská časť Vrakuňa).

FOTOGALÉRIA:

​Hoci je pilotný projekt, financovaný bratislavskou mestskou spoločnosťou OLO už ukončený, inšpiroval viacerých správcov budov a developerov, ktorí si chcú na vlastné náklady vybudovať takéto moderné kontajnerové stojiská. V prípade záujmu o vybudovanie polopodzemných kontajnerov, je potrebné požiadať hlavné mesto o súhlas. Pokiaľ budú splnené všetky podmienky v zmysle Všeobecne záväzného nariadenia hlavného mesta č. 1/2017 o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi, hlavné mesto vydá stanovisko do 45 dní od doručenia kompletnej žiadosti. Hlavnými podmienkami sú, napríklad, vysporiadané majetkovo – právne vzťahy, dostupnosť pre zvozovú techniku, dispozičné riešenie, hustota inžinierskych sietí či zabezpečenie samotných polopodzemných kontajnerov.

Záujem majú ďalší

Záujem o vybudovanie polopodzemných kontajnerov prejavilo už viac ako 12 bratislavských lokalít. V niektorých prípadoch už bol vydaný aj súhlas hlavného mesta s ich osadením. Sú to lokality Južné mesto, Zóna B1, novostavba SLNEČNICE (mestská časť Petržalka), Urban Residence (mestská časť Rača), či Vinohrady VILLA – Park pod Kolibou (mestská časť Nové Mesto). Predbežný súhlas na vybudovanie polopodzemných kontajnerov majú aj bytové domy Miletičova 31 – 35 a 37 – 39 (mestská časť Ružinov).

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?