Ružinovskí poslanci budú rozhodovať aj o znížení príjmov pre Cultus

13.2.2018
0
Dom kultúry Ružinov

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

O tom, či sa v bratislavskom Ružinove zníži rozpočet na prevádzku kultúrnych zariadení o 250.000 eur, rozhodnú dnes miestni poslanci. Tí budú schvaľovať rozpočet samosprávy na tento rok, keďže mestská časť je v rozpočtovom provizóriu.

Rozhodli o ňom ešte vlani v decembri neschválením pôvodne predloženého materiálu. Odsúhlasili totiž uznesenie, ktorým presunuli peniaze v rámci rozpočtu. Zmeny, ktoré sa týkali aj presunov peňazí v rámci kultúrnej kapitoly, následne žiadali do materiálu zapracovať a predložiť pozmenený návrh na opätovné schválenie miestnemu zastupiteľstvu.

Proti ich návrhu na zníženie rozpočtových príjmov pre miestnu organizáciu Cultus Ružinov vznikla medzičasom petícia. Tá má poukázať na likvidáciu kultúry v tejto mestskej časti, ak návrh poslancov prejde. Spoločnosť pritom zastrešuje všetky kultúrne podujatia a má zverené budovy spoločenských domov. Podľa organizátorov petície by tak utrpeli všetky vekové kategórie obyvateľov, od tanečných a speváckych súborov cez rôzne záujmové a športové krúžky po seniorcentrá či viaceré združenia. Petíciu podporili viaceré osobnosti slovenskej kultúry.

Organizátorom petície sa nepozdáva ani fakt, že hoci mestská časť skončila rok 2017 s hospodárskym prebytkom, rozpočet sa znižuje len miestnemu podniku. Jeho fungovanie a hospodárenie sa však dlhodobo nepozdáva ružinovským poslancom, ktorí niekoľkokrát vyzvali starostu Dušana Pekára, aby jeho predstavenstvo odvolal a vymenoval nové. Dôvodom majú byť porušenia zákona a pochybenia, ktorých sa spoločnosť dopustila v rokoch 2015-2016 a ktoré vo svojej správe o výsledku kontroly hospodárenia organizácie skonštatoval miestny kontrolór Günther Furin ešte v novembri 2016. Starosta neodvolanie vedenia spoločnosti vysvetlil už aj vlani tým, že sa pre odignorovanie námietkového konania nemôže k záverom uvedeným v správe kontrolóra z novembra 2016 vyjadriť, keďže nevie, do akej miery sú údaje objektívne a pravdivé.

(TASR)

Páčil sa vám článok?