Vymedzenie času prevádzky nie je novota

9.11.2006
Páčil sa vám článok?

Všeobecne záväzné nariadenie o prevádzkových hodinách obchodov, kaviarní a reštaurácií v Petržalke nie je novota, ale len inovácia doteraz platných pravidiel a prakticky neznamená pre občanov žiadne obmedzenia.

Vyplýva to z odpovedí hovorcu petržalskej samosprávy Mareka Papajčíka, podľa ktorého podobné nariadenie platilo už od roku 1993. Aj vtedy museli prevádzkovatelia žiadať o právo mať otvorené dlhšie ako do deviatej večer.

M. Papajčík pokladá za najväčšiu prednosť nového nariadenia možnosť citeľne sankcionovať hriešnikov, vrátane odňatia povolenia na predĺženie prevádzky.

Uvádza, že v každom prípade sa bude pri poskytovaní výnimky prihliadať na to, ako sa stavajú k prevádzke a jej dosahom obyvatelia blízkych domov, aké sú poznatky polície a podobne. Zdôrazňuje, že každý majiteľ povolenia prevádzkového času presahujúceho 22.00 hodinu je zaviazaný zabezpečiť nočný pokoj v budove i verejný poriadok v jej okolí. Uviedol tiež, že poznatky o podniku získané počas doby platnosti povolenia na predĺženie otváracích hodín ovplyvňujú rozhodnutie pri opakovanej žiadosti. Vyhol sa však odpovedi na otázku, koľko povolení na základe sťažností občanov či poznatkov polície mestská časť už odobrala.

Naopak vyvrátil pochybnosti niektorých našich čitateľov, ktorí telefonicky vyjadrili obavy zo straty možností nakupovať či zájsť na občerstvenie v neskorších večerných hodinách. Ako príklad uvádza supermarket, ktorý už niekoľko rokov predáva 24 hodín denne či kaviarne otvorené aj po deviatej hodine večer.

Páčil sa vám článok?