Poslanci predali ľuďom strechu nad hlavou

9.11.2006
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia bytového domu na Hviezdoslavovom námestí 16 minulý týždeň počas schôdze staromestského miestneho zastupiteľstva protestovali proti spôsobu, akým bol objekt predaný.

Obyvatelia spomenutého domu od začiatku 90. rokov opakovane žiadali mestskú časť o odpredaj obecných bytov do osobného vlastníctva. Neboli však úspešní, pretože Bytový podnik Bratislava I ešte v roku 1991 uzavrel dohodu o odovzdaní podielu jednej štvrtiny nehnuteľnosti Márii Benešovej. Tá ho získala na základe reštitúcie a závetu. Zvyšné tri štvrtiny nehnuteľnosti boli vo vlastníctve mesta a boli zverené mestskej časti Bratislava - Staré Mesto.

V závere minulého roku staromestské miestne zastupiteľstvo namiesto toho, aby odkúpilo menšinový podiel, rozhodlo o predaji zvyšných troch štvrtín nehnuteľnosti spoluvlastníčke M. Benešovej, ktorá ju vzápätí predala spoločnosti Tera Trade, s.r.o. Obyvatelia domu obvinili poslancov Martu Šteffekovú a Emila Bartka (obaja SDKÚ-DS), že sa angažovali v predaji domu spomenutej spoločnosti a vlani v decembri, keď sa o predaji rozhodovalo, ich vytlačili na chodbu a nepustili na rokovanie miestneho zastupiteľstva.

Ako nám povedal jeden z obyvateľov domu Kristián Straka, obaja spomenutí poslanci obyvateľov presviedčali, že kupujúci je seriózny zahraničný investor, ktorý ich bohato odškodní. V skutočnosti im spoločnosť hrozí liberalizáciou nájomného, ktorá má byť od prvého júla budúceho roku.

Pri rokovaní s obyvateľmi im spoločnosť Tera Trade ponúkla dve alternatívy - náhradné byty na Moravskej ulici alebo finančné odškodnenie, ktoré nepredstavovalo ani polovicu sumy, akú im sľubovali poslanci M. Šteffeková a E. Bartko.

K. Straka vyjadril aj pochybnosti o zákonnosti prevodu bytového domu na M. Benešovú a v tejto veci podal v októbri tohto roka podnet na prokuratúru i žalobu na súd. K prípadu sa ešte vrátime.

Páčil sa vám článok?