Ako zmeniť okolie Štrkoveckého jazera? Toto sú návrhy Ružinovčanov

8.12.2017
0

Zdroj: Planet slovakia

Páčil sa vám článok?

Vybudovanie KulturParku najmä pre aktivity mladých či nová nízka ekologická budova, ktorá by mala posilniť priehľady na bratislavské Štrkovecké jazero. Ale aj vytvorenie funkcie správcu okolia jazera a záhradníka, zči riešenie problému s parkovaním. Aj to sú návrhy obyvateľov k pripravovaným trom územným plánom zón na Štrkovci.

„Bol to prvý z dvoch workshopov občanov a architektov, ktorí spracovávajú pre mestskú časť Územný plán zóny Štrkovec. Výsledkom je 59 návrhov občanov, z ktorých väčšina bude zapracovaná,“ uviedol spracovateľ ÚPZ Branislav Kaliský. Myslí si, že podobné interaktívne workshopy by mali byť štandardom pri riešení akéhokoľvek územia. Ľudia, ktorí v lokalite žijú, vidia podľa neho problémy z iného uhla a pritom ich vedia zadefinovať oveľa viac a omnoho presnejšie.

„Veľmi zaujímavé bolo zistenie, že ľudia si napríklad neželajú v tomto území rybárov,“ priblížil Kaliský. Skonštatoval, že ako riešitelia návrhu chcú ale nájsť priestor pre všetkých užívateľov. „Určite by pomohla zonácia jednotlivých brehov podľa ich funkčného využitia, rovnako ako rozdelenie a regulácia týchto činností podľa ročných období alebo jednotlivých mesiacov v roku,“ podotkol Kaliský.

Riešiť bude potrebné tiež problematický prechod peších a cyklistov od Štrkovca cez Ružinovskú ulicu k jednému z polyfunkčných objektov, kde obyvatelia navrhujú nadchod alebo široký prechod s rýchlosťou obmedzenou na 20 km/hod. Privítali by tiež parkovú úpravu pre mladých a pre kultúru, prípadne presunúť do tejto časti amfiteáter z areálu Radosť. „Zaujímavou myšlienkou bolo vytvoriť funkciu správcu parku, okolia jazera a záhradníka, ktorý sa bude starať len o túto lokalitu,“ doplnil Kaliský.

Mestská časť má v súčasnosti schválené dva územné plány zón (ÚPZ): Trnávka, Krajná – Bočná a druhým je Trnávka – stred, kde samospráva obstaráva zmeny a doplnky. Okrem toho obstaráva desať územných plánov zón. Zároveň má vyhlásené dve stavebné uzávery, a to pre územie Bajkalská-roh a lokalitu Ostredky. Tretia stavebná uzávera zatiaľ vyhlásená nebola. „Voči územnému rozhodnutiu o stavebnej uzávere Štrkovecké jazero podali odvolanie dvaja účastníci konania,“ povedala ružinovská hovorkyňa Marianna Šebová.

(TASR)

Páčil sa vám článok?