Rozpočet Bratislavy: Aj na toto pôjdu peniaze

23.11.2017
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Bratislava plánuje v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom vyše 368 miliónov eur. S takouto sumou počíta návrh rozpočtu, ktorý môže v súčasnosti pripomienkovať verejnosť a následne budú o ňom v decembri rozhodovať mestskí poslanci. Prioritami rozpočtu sú doprava, oprava ciest, čistota, zeleň, sociálne služby či vzdelávanie.

Najväčšou investičnou akciou v roku 2018 bude modernizácia Karlovesko-Dúbravskej električkovej radiály. Budúcoročný rozpočet hodnotí mesto ako rozvojový, ktorý zabezpečuje pokračovanie rozbehnutých investičných akcií a zároveň vykrytie nových zvýšených výdavkov. Hlavné mesto v roku 2018 plánuje celkové príjmy vo výške 368,2 milióna eur, čo predstavuje medziročné zvýšenie o 7,3 percenta. 

Bratislava očakáva v budúcom roku aj výdavky, s ktorými doposiaľ nepočítala. Medzi ne zaradila spolufinancovanie dopravných stavieb, na ktorých participuje s EÚ. Samospráva bola upozornená, že DPH už nebude považovaná ako oprávnený výdavok. Z tohto dôvodu musí mesto zabezpečiť v rozpočte dodatočné financie na spolufinancovanie EÚ projektov vo výške 25 namiesto päť percent. Na rok 2018 je to čiastka 10 miliónov eur, na celé programové obdobie do roku 2022 je to čiastka 76 miliónov eur. Hlavné mesto musí naďalej riešiť aj financovanie výstavby náhradných nájomných bytov a s tým spojené aj náhrady nájomného v odhadovanej hodnote dva milióny eur.

V rozpočte sa počíta aj s návrhom na zmenu financovania hlavného mesta a mestských častí, pričom v rozpočte mesta je vyčlenených 1,95 milióna eur na financovanie solidarity pre mestské časti vychádzajúc z návrhu zmeny štatútu. Nové sú výdavky na úpravy Zimného štadióna Ondreja Nepelu v súvislosti s konaním majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v roku 2019, zatiaľ vo výške 655.000 eur. V roku 2018 má dôjsť k celkovému zníženiu zadlženosti mesta a podriadených organizácií, medziročný pokles zo 188 miliónov eur v 2017 na 175 miliónov eur v 2018. Celková výška úverov tak predstavuje najnižšiu celkovú zadlženosť od roku 2010. 

V rozpočte sú navrhnuté výdavky na pokračovanie prípravných a realizačných prác na veľkých dopravných projektoch, ako sú križovatky Rusovská – Lenardova, Ivánska – Vrakunská – Trnavská, Vrakunská – Podunajská – Komárovská či Detvianska – Kubačova – Rustaveliho. Navrhuje sa realizácia nových cyklotrás Starohájska, Hodžovo námestie, Mlynská dolina – Lesopark, úsek Patrónka – Lesopark či cyklotrasa Trnavská – Bajkalská. 

Navrhujú sa výdavky aj na výstavbu nových parkovísk Pri Kríži, Röntgenová, záchytné parkovisko cintorín Vrakuňa. Mesto budúci rok plánuje vybudovať parky na Molecovej v Karlovej Vsi, v Dúbravke Pri Kríži, v križovaní ciest Ružinovská a Tomášikova a Mestský park Komenského. Vyčlenené sú financie aj na prípravu výstavby nového depozitára pre Galériu a Múzeum mesta. Pokračovať sa bude v prípravných prácach na modernizácii Vajnorskej a Ružinovskej radiály a na budovaní električkovej trate Bosákova – Janíkov dvor. Na modernizáciu Karlovesko-Dúbravskej električkovej radiály vyčlenilo mesto v budúcom roku 49,5 milióna eur.

(TASR)

Páčil sa vám článok?