Poslanci vyzbierali podpisy pod zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva

13.11.2017
0

Zdroj: zastupitelstvo.sk

Páčil sa vám článok?

Bratislavskí mestskí poslanci vyzbierali podpisy pod zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva. Potvrdil to poslanec Ján Budaj s tým, že túto žiadosť odovzdali mestu už vo štvrtok (9.11.) a podpísalo sa pod ňou viac ako požadovaných 15 poslancov.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal by mal teraz zvolať rokovanie do 15 dní od dátumu, kedy o to poslanci požiadali.

Dôvodom, prečo niektorí poslanci požadujú mimoriadne rokovanie, je predčasné ukončenie štvrtkového rokovania mestského zastupiteľstva pre nezhody medzi poslancami a primátorom. Nesrovnal v pondelok uviedol, že ešte nie je stanovený presný termín mimoriadneho zastupiteľstva. „Na jeho zvolanie sú procesné lehoty, ktoré mesto dodrží, a poslanci sa to dozvedia včas,“ spresnil primátor.

Konflikt pri štvrtkovom rokovaní poslancov sa začal pri schvaľovaní bodov programu zastupiteľstva. Poslanec Budaj žiadal, aby bol z rokovania stiahnutý bod o návrhu na zmenu rozpočtu hlavného mesta na rok 2017. Argumentoval tým, že poslanci nedostali na stôl písomný materiál o tom, ako budú využité kapitálové výdavky vo výške viac ako jeden milión eur. Primátor však uviedol, že táto informácia bude prezentovaná ústne a materiál odmietol stiahnuť. Poslanci však nakoniec rozhodli, aby bod o návrhu na zmenu rozpočtu bol z rokovania zastupiteľstva stiahnutý, čím sa začala medzi primátorom a poslancami hádka. Budajov klub na protest opustil sálu a rokovanie bolo na 15 minút prerušené. Pri ďalšom prezenčnom hlasovaní už nebol dostatočný počet poslancov a primátor mestské zastupiteľstvo prerušil. 

„Predkladať poslancom, aby hádzali milióny eur hore-dole, a neodovzdať im žiaden písomný doklad je prejav arogancie moci, o to viac, že úradníci tieto doklady mali pripravené. Primátor ich zamedzil a keď sme sa ich dožadovali, prerušil rokovanie,“ argumentoval Budaj.

Primátor však tieto udalosti na rokovaní vníma ako obštrukciu. Podľa neho sa z rokovania zastupiteľstva vytráca elementárna politická kultúra a zodpovednosť voči mestu a Bratislavčanom. „Materiál, o ktorom sa rozprávame, schválila poslanecká finančná komisia vrátane pána Budaja jednomyseľne. Všetky informácie, ktoré k tomu potrebovali, dostali na komisii. Ďalšie doplňujúce informácie boli pripravené na zastupiteľstvo a tie by tam dostali. Ide o čistú obštrukciu,“ skonštatoval Nesrovnal.

(TASR)

Páčil sa vám článok?