Poslanci žiadajú ukončiť zmluvu s A.R.K. technické služby

9.11.2017
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Bratislavskí mestskí poslanci žiadajú primátora o ukončenie zmluvy so spoločnosťou A.R.K. technické služby, ktorá zabezpečuje pre hlavné mesto čistotu na verejných komunikáciách, z dôvodu jej porušovania.

Reagujú tak na správu útvaru mestského kontrolóra, ktorý nedávno realizoval kontrolu činnosti firmy. Mestské zastupiteľstvo žiada primátora Iva Nesrovnala o podanie podnetu na políciu na prešetrenie finančných podvodov a o začatie rokovania s priamymi dodávateľmi upratovacích a udržiavacích služieb, bez A.R.K. technické služby z dôvodu časovej tiesne na jeden rok.

„Je jasné, že A.R.K. nedodržiava podmienky zmluvy, zvlášť nevie preukázať pohyb vozidiel, ktoré čistia mesto. Táto povinnosť je ukotvená v zmluve. Podľa môjho názoru je to argument, keďže to trvá dlho, aby bola tá zmluva vypovedaná,“ povedala mestská poslankyňa Lucia Štasselová. Práve na jej návrh žiada zastupiteľstvo ukončenie zmluvy.

Správa kontrolóra napríklad upozornila na to, že spoločnosť A.R.K. technické služby vyfakturovala mestu strojné čistenie vozovky Mosta SNP v celej výmere, hoci tomu tak pre jej rekonštrukciu nemohlo byť. Podobná situácia nastala aj na Špitálskej ulici, kde sa od augusta obnovuje električková trať. Útvar mestského kontrolóra poukázal zároveň aj na predkladané výpisy jázd z navigácie GPS.

Prevýšenie teatrálnosti a politikárčenia nad vecnosťou. Tak vníma magistrát rozhodnutie mestského zastupiteľstva. Zmluva s A.R.K. bola podľa neho uzatvorená v roku 2010 a jej platnosť sa končí 31. októbra 2018. „Až po nástupe súčasného vedenia mesto prijalo celý rad opatrení, ktoré zvýšili hospodárnosť a efektívnosť ponúkaných služieb. Zabezpečenie údržby ciest I. a II. triedy a verejných priestranstiev je zákonná povinnosť hlavného mesta. Mesto v tejto oblasti nesmie postupovať podľa aktuálnej politickej objednávky, ale spôsobom, ktorý je zákonný, a ktorý zabezpečí najefektívnejšie naplnenie služieb Bratislavčanom,“ uviedol magistrát.

Firma A.R.K. technické služby v októbri uviedla, že mestu zasiela spoločne s faktúrou aj elektronický výpis jázd z navigácie GPS, ktorého prevzatie je potvrdené príslušným dispečingom správy pozemných komunikácií. Výpis je podľa spoločnosti vyhotovený a predkladaný v zmysle uzatvorenej zmluvy. V prípade fakturácie firma tvrdí, že realizuje výkony vždy na základe platného dokumentu, ktorý schvaľuje magistrát.

„V čase prípravy letného operačného plánu boli predbežne známe lokality, ktoré budú predmetom rekonštrukčných prác, no nebol známy rozsah prác. Preto na rokovaní A.R.K. technické služby so zástupcami magistrátu bol 28. februára dohodnutý následný postup týkajúci sa fakturácie za čistenie a splachovanie predmetných úsekov,“ uviedla mediálna zástupkyňa firmy Ľubica Turčanová. Po ukončení letného operačného plánu došlo k spresneniu lokalít a výmer za čistenie ulíc. Dodávateľ vystavil dobropis v sume zodpovedajúcej zmluvne dohodnutej cene a rozsahu cyklického čistenia komunikácií podľa plánu, ktoré nemohli byť čistené. "Letný operačný plán platil do 15. októbra a naša spoločnosť v zmysle dohody bezodkladne vystavila dobropis vo výške 5467,027 eura bez DPH," podotkla Turčanová.

(TASR)

Páčil sa vám článok?