Obálky s majetkovými priznaniami primátora a poslancov sa od budúceho roka začnú otvárať

22.10.2017

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Majetkové priznania primátora a poslancov hlavného mesta končili doteraz v zatvorených obálkach v trezore. Mestská komisia na ochranu verejného záujmu ich obsah nekontrolovala, otvárala ich až na podnet verejnosti či poslancov. To by sa však malo od začiatku roka 2018 zmeniť. Obálky s majetkovými priznaniami sa budú otvárať a ich obsah kontrolovať automaticky. Potvrdil to predseda komisie a bratislavský mestský poslanec Milan Vetrák.

 „Po prvý raz sa to bude týkať majetkových priznaní podaných k 31. marcu 2018 za rok 2017. Bude to zásadná zmena oproti doterajšiemu stavu, keďže nikdy v minulosti sa neotvárali obálky s majetkovými priznaniami primátora a poslancov hlavného mesta. Výnimkou bolo iba ak prišiel podnet," vysvetlil Vetrák. Pokiaľ ide o zverejňovanie majetkových priznaní poslancov, ako sa deje podľa ústavného zákona v samosprávnych krajoch, mestská komisia na ochranu verejného záujmu v tomto smere neprijala uznesenie. Rovnaký počet jej členov bol za takéto zverejňovanie ako aj proti nemu, respektíve sa zdržali pri hlasovaní. „Budem sa o schválenie uznesenia o zverejňovaní snažiť aj naďalej, aj keď v konečnom dôsledku o tejto otázke bude musieť rozhodnúť mestské zastupiteľstvo svojím uznesením," podotkol Vetrák. Zverejňovanie priznaní na webe zákon ale príslušným mestským a obecným komisiám v súčasnosti neprikazuje. 

Zatvorené obálky s priznaniami končiace v trezore kritizoval aj advokát a spolupracovník Transparency International Slovensko (TIS) Vladimír Pirošík. Tento stav opísal ako alibistický, formalistický a v rozpore s literou i duchom zákona o konflikte záujmov. „Podľa zákona má mestská komisia na ochranu verejného záujmu oznámenia kontrolovať, preverovať ich úplnosť, pravdivosť a prípadne aj požadovať ich doplnenie. A z toho logicky vyplýva, že obálky predtým musí aj otvoriť," skonštatoval vo februári pre TASR Pirošík.

(TASR, foto: abn)

Páčil sa vám článok?