Na čo je vôbec dobrá župa? Čo robí a odkiaľ berie peniaze? Pár faktov, ktoré je pred voľbami dobré vedieť

17.10.2017
0

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

Voľby župana a župných poslancov sa blížia. Viete, naO súčasnej podobe a kompetenciách vyšších územných celkov (VÚC), respektíve samosprávnych krajov, rozhodla v roku 2001 Národná rada. Tu je pár zaujímavostí, ktoré ste asi nevedeli.

Samosprávne kraje v rámci svojich kompetencií zriaďujú a prevádzkujú napríklad stredné školy, múzeá, domovy sociálnych služieb. Určujú aj výšku poplatkov za sociálne služby. Jednotlivé VÚC zodpovedajú tiež za cesty druhej a tretej triedy. Vydávajú licencie na autobusovú dopravu, regulujú ceny a zľavy v prímestskej autobusovej doprave. Plánujú čerpanie financií z eurofondov v oblasti regionálneho rozvoja.

VÚC od štátu dostávajú prerozdelené výnosy z daní fyzických osôb. V plnej výške dostávajú dane z motorových vozidiel. Majú príjmy aj z vlastného podnikania. Patria im administratívne poplatky od občanov umiestnených v sociálnych zariadeniach, ako aj platby za zápisné a školné.

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) je s rozlohou 2052,5 kilometra štvorcového (km2) najmenším krajom Slovenska. Tvorí ho osem okresov: Bratislava I., Bratislava II., Bratislava III., Bratislava IV., Bratislava V., Malacky, Pezinok a Senec. Počet obyvateľov kraja je viac ako 641.000. Sídlom kraja je hlavné mesto. Predsedom BSK je od roku 2009 druhé volebné obdobie Pavol Frešo. Zastupiteľstvo BSK v súčasnosti tvorí 43 poslancov. Pre bližší kontakt s inštitúciami Európskej únie (EÚ) zriadil BSK v septembri 2002 svoju kanceláriu v belgickom Bruseli.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie