Voľby do VÚC: Už nemusíte študovať hlasovacie lístky. Všetko nájdete na tejto unikátnej mape

29.9.2017
0

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Chcete si na mape pozrieť, kto presne a odkiaľ kandiduje za župana či poslanca v blížiacich sa krajských voľbách? Pozrite si mapu, ktorú vytvoril Daniel Kerekes zo spoločnosti Politicalconsulting.sk na základe bydliska, ktoré musí každý kandidát uviesť pri registrácii svojej kandidatúry.

„Ak chce volič zistiť, kto z jeho obce alebo blízkeho okolia kandiduje, musí dôkladne preštudovať celý hlasovací lístok. Ten je však typograficky neprehľadný a nedá sa v ňom orientovať. Mapa voličovi umožní jednoducho a rýchlo zistiť, kto v jeho okolí kandiduje, za akú politickú stranu alebo koalíciu,“ vysvetľuje prínos mapy volebný konzultant Daniel Kerekes.

V ôsmich samosprávnych krajoch je zaregistrovaných celkovo 92 kandidátov na župana. Z toho len približne desať percent tvoria ženy. V Prešovskom a Trnavskom kraji sa o miesto župana uchádzajú len muži, naopak najvyšší počet kandidátok je v Trenčianskom kraji, tri zo siedmich.

Priemerný vek mužských kandidátov je 49 rokov, ženské kandidátky majú v priemere 46. Najvyšší počet zaregistrovaných kandidátov na župana je v Bratislavskom samosprávnom kraji (18), najmenej uchádzačov hlási Trnavsky kraj (6).

Do zastupiteľstiev VÚC je zaregistrovaných 2902 kandidátov. Ich celkový vekový priemer je 47 rokov. Najväčší záujem o poslanecké kreslo možno pozorovať v druhom najväčšom kraji Slovenska – v Prešovskom kraji, počet kandidátov sa tam vyšplhal na číslo 501 s priemerným vekom 46 rokov a 85% mužským zastúpením. Podobne ako pri kandidátoch na post župana, najnižší záujem o kreslá v zastupiteľstve je v Trnavskom kraji – iba 251 registrovaných kandidátov.

Páčil sa vám článok?