Pavol Frešo: V Petržalke vyrastie moderný rodinný park

8.9.2017

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

(pr) Unikátny projekt, ktorý nemá na Slovensku obdoby. V bratislavskej Petržalke má na takmer deviatich hektároch vyrásť rodinný park.

Obyvatelia Bratislavy a celého regiónu získajú miesto, kde budú môcť so svojimi deťmi a vnúčatami tráviť voľný čas na čerstvom vzduchu, zabaviť sa, športovať, ale aj spoznať región, v ktorom žijú. Bratislavská župa už spustila súťaž, z ktorej vzíde investor, ktorý park postaví, zaplatí a bude ho prevádzkovať. O tom, ako by nový rodinný park mal vyzerať a čo by v ňom návštevníci mohli nájsť, sme sa rozprávali s predsedom BSK Pavlom Frešom.

Prečo sa župa rozhodla vybudovať Family park?

Bratislave a celému nášmu kraju chýba miesto, ktoré má každá európska metropola. Areál, kde môžu rodiny stráviť spolu celý deň, kde sa môžu deti „vyblbnúť“, samozrejme, aj s rodičmi, ak o to prejavia záujem. Priestor, kde si zároveň aj rodičia môžu oddýchnuť a zrelaxovať sa s vedomím, že ich deti sú v prírode a zároveň sú v  bezpečí. Dnes je v Bratislavskej župe niekoľko miest, kde môžu prísť rodiny a stráviť tam možno aj sobotňajšie popoludnie. Ich nedostatkom ale je, že sa nachádzajú vo vnútri budov. My chceme vybudovať park pod holým nebom, ktorý by však dokázal fungovať celoročne. Aby naše deti, a spolu s nimi aj my, ich rodičia a starí rodičia, trávili viac času na čerstvom vzduchu. Navyše, celý tento projekt nebude župu a ani jej obyvateľov stáť ani jeden jediný cent.

Čo všetko by sa v parku malo nachádzať?

To je presne kľúčová časť súťaže, ktorú sme spustili. Záujemcom o výstavbu rodinného parku hovoríme: prekvapte nás, ukážte, čo dokážete vybudovať, predstavte nám niečo, z čoho budeme úplne unesení. No máme predstavu, čo by sme tam chceli mať. V prvom rade atrakcie pre deti všetkých vekových kategórií, na ktorých budú rozvíjať svoje pohybové zručnosti. Čiže drevené konštrukcie, lanové centrum a podobne. Zároveň by sa tam mala nachádzať náučná časť, vďaka ktorej deti spoznajú napríklad dunajskú flóru a faunu. Nemal by chýbať amfiteáter či miesto, kde si budú môcť oddýchnuť aj rodičia. Ale verím, že záujemcovia, ktorí sa prihlásia do súťaže, predčia naše predstavy.

Neuvažovali ste o inom využití týchto pozemkov?

Na župe bol takmer jednohlasný súhlas s tým, aby sme v Petržalke postavili park rodinného typu. Zazneli hlasy, aj keď boli len ojedinelé, aby sme tieto pozemky predali. Lenže čo by potom na nich vyrástlo? Predpokladám, že by sa na nich postavili len nejaké bytovky či paneláky. Súkromný investor totiž nekúpi pozemok za niekoľko miliónov, aby na ňom za ďalších niekoľko miliónov postavil park. Lenže župa už tieto pozemky vlastnila, a tak vznikla unikátna príležitosť vybudovať niečo, z čoho budú mať prospech najmä rodiny s deťmi. Preto sme ani neuvažovali o tom, že by sme sa tejto lúky zbavili a predali ju developerom, ktorí by ju ihneď zastavali. Možno si to v tejto chvíli neuvedomujú ani všetci župní poslanci, ale v Bratislavskej župe môže skutočne vyrásť unikátny projekt, kde budú svoje detstvo tráviť nielen dnešné deti, ale dokonca aj o dvadsať-tridsať rokov ešte aj ich deti.

Prečo sa súťaž vyhlásila až teraz?

Petržalský pozemok, na ktorom má rodinný park vyrásť, patrí župe. Nechýbalo veľa a pre chyby bývalého vedenia sme oň mohli prísť. Nechcem zachádzať do podrobností, lebo už sme ich vyriešili. Súťaž sme spustili až vo chvíli, keď bolo jasné, že o tieto pozemky nás už nemôže nikto pripraviť. Zároveň však musím oceniť dvojročnú prácu odbornej komisie, ktorá súbežne pripravovala súťaž na výstavbu parku.

Kde ste hľadali inšpiráciu?

Dá sa povedať, že v celej Európe. Parky rodinného typu, kde rodičia s deťmi či starí rodičia s vnúčatami môžu plnohodnotne stráviť celý deň, sú v okolitých krajinách úplne bežné. Stačí vybehnúť pár kilometrov vedľa Prahy a nájdete tam úžasný rodinný park Mirakulum, kde si môžu rodiny grilovať, deti majú k dispozícii náučnú zónu, kde spoznajú rastliny a zvieratá, ktoré rastú a žijú v okolí a navyše sa môžu vyblázniť na trampolínach, drevených hradoch, v podzemnom bludisku či v lanovom centre. V susednom Rakúsku je zase rodinný park, v ktorom sa môžu rodiny zabaviť na kolotočoch, horských dráhach a ďalších adrenalínových atrakciách. V neďalekom Brne pre zmenu nájdete vedecký park pre deti, rovnako ako aj v blízkom Mosonmagyaróváre. Keby sme išli ešte viac na západ, zoznam takýchto parkov by zabral niekoľko strán. Tých príkladov je naozaj neúrekom a našou ambíciou je, aby už aj náš región mal areál, kde rodiny s deťmi dokážu spolu stráviť celý deň, trošku sa rozhýbať  a čo-to sa aj naučiť.

Bratislavská župa ide do veľmi nezvyčajného projektu. Nebojíte sa toho?

Nie, práve naopak. Súťaž sme s kolegami poslancami, hlavnou architektkou mesta Bratislava, s ďalšími architektmi a odborníkmi z nášho úradu pripravovali veľmi dôsledne. Za to im patrí moja veľká vďaka. Dbali sme na každý detail, aby sme sa vyhli prípadným problémom. Župa do projektu dáva svoje pozemky, ktoré aj naďalej ostanú vo vlastníctve BSK. A súkromný investor na nich vybuduje za vlastné peniaze park, ktorý bude prevádzkovať ďalšie desaťročia. My však už máme skúsenosť s podobnými projektmi. Za všetky spomeniem Cvernovku a Starú jedáleň. V oboch prípadoch sme dali ľuďom z mimovládneho sektora k dispozícii naše priestory, v ktorých v minulosti sídlili školy. Títo ľudia sa následne vrhli do práce, zmodernizovali ich, opravili ich, sčasti aj prerobili a začali využívať na svoju činnosť alebo prácu. Stačí sa ísť pozrieť do budovy bývalej chemickej priemyslovky na Račianskej ulici, ako si ju „cvernovkári“ upravili a ako tento priestor ožil. Vyskúšali sme si na dvoch prípadoch, že takéto partnerstvo dokáže fungovať, len musia byť nastavené jasné pravidlá, ktoré sa aj dodržiavajú. Práve preto veríme, že to bude fungovať aj v prípade rodinného parku v Petržalke.

Kedy by mohol park privítať návštevníkov?

Som presvedčený, že o pár týždňov budeme otvárať obálky s návrhmi na to, ako má rodinný park vyzerať a tieto návrhy nás ohúria. Z nich vyberieme ten najlepší návrh a následne bude zmluvu schvaľovať župné zastupiteľstvo. Vo chvíli, keď bude platná, môže sa investor pustiť do práce. Bude v záujme kaž­dého z nás, teda župy, investora, hlavného mesta či mestskej časti, ale hlavne obyvateľov kraja, aby rodinný park stál čo najskôr.

(brn) 

Všetky informácie o súťaži na vybudovanie a prevádzku rodinného parku nájdete  na stránkach Bratislavského samosprávneho kraja  www.region-bsk.sk a Úradu pre  verejné obstarávanie  www.uvo.gov.sk.

Páčil sa vám článok?