Primátor odmieta zrušiť súťaž na prevádzkovateľa verejného osvetlenia

19.7.2017
0

Zdroj: Magistrát

Páčil sa vám článok?

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal nepodpíše uznesenie, v ktorom ho o to mestskí poslanci minulý týždeň požiadali, aby zrušil súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia.

Zrušenie tendra by podľa Nesrovnala poškodilo Bratislave a ohrozilo by záujmy mesta mať moderné verejné osvetlenie. „To, čoho sa poslanci domáhajú, je politikárčenie alebo snaha ovplyvniť výsledok,“ povedal.

Niektorí poslanci si podľa primátora vytvárajú na problémoch mesta kauzy a snažia sa tak zviditeľniť pred novembrovými voľbami do orgánov samosprávnych krajov. Nesrovnal tvrdí, že hlavné mesto postupuje pri tejto súťaži absolútne transparentne.

„Dva roky o tom otvorene informujeme. Už minulý rok sme spravili prezentáciu pre poslancov, kde zo 45 prišli šiesti. Ostatných to nezaujímalo. Robili sme prezentácie pre komisie, starostov i pre verejnosť. Každý mal možnosť sa pozrieť do podkladov a opýtať sa. Audit je zverejnený. Tieto výčitky považujem za čistú politiku pred voľbami,“ skonštatoval.

Mestské zastupiteľstvo na svojom minulotýždňovom mimoriadnom rokovaní požiadalo primátora, aby súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave zrušil. Vo viacerých bodoch je totiž podľa poslancov pochybnosť z porušenia zákona o verejnom obstarávaní. „Verejné osvetlenie je najväčšia zákazka v rámci tohto volebného obdobia. Už predchádzajúci kontrakt bol kritizovaný a poslanci nemajú žiadnu šancu kontrolovať ho,“ upozornila predkladateľka uznesenia, poslankyňa Lucia Štasselová. Na rokovaní zastupiteľstva vymenovala viacero bodov, prečo treba túto súťaž zrušiť.

Poslanec Jozef Uhler a šéf komisie dopravy a informačných systémov tiež súhlasí so zrušením tendra. Ako zdôvodnil, ich komisia bola pri začiatkoch jeho prípravy, ale neskôr bola „odpílená“ od akýchkoľvek informácií. „Súhlasím s tým, aby sa zrušilo verejné obstarávanie a verím, že sa vyhlási dobrá súťaž,“ skonštatoval.

Primátora poslanci požiadali aj otvoriť širokú diskusiu s odbornou aj laickou verejnosťou s cieľom vypísať súťaž na masterplan/generel verejného osvetlenia. Taktiež chcú, aby mestský kontrolór vykonal kontrolu tendra.

Bratislavský magistrát chce s víťazom súťaže uzavrieť zmluvu na 20 rokov v predpokladanej výške 143,69 milióna eur bez DPH. Mesto od novej súťaže chce, aby verejné osvetlenie okrem poskytovania svetla ponúkalo aj oveľa viac. Napríklad dávalo informácie o voľných parkovacích miestach, kvalite ovzdušia alebo obsahovalo bezpečnostné kamery. Ponuky k tendru na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave môžu záujemcovia predkladať do 10. augusta. Otvárať sa budú 21. augusta.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie