Poslanci žiadajú zrušiť súťaž na prevádzkovateľa verejného osvetlenia

14.7.2017
Mestské časti bratislavy majú výhrady k súťaži na prevádzkovateľa verejného osvetlenia - Osvetlenie
Páčil sa vám článok?

Poslanci hlavného mesta žiadajú primátora zrušiť súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave. Vo viacerých bodoch je totiž podľa nich dôvodná pochybnosť z porušenia zákona o verejnom obstarávaní. Zhodli sa na tom na svojom dnešnom mimoriadnom rokovaní.

Primátora Bratislavy Iva Nesrovnala zároveň žiadajú otvoriť širokú diskusiu s odbornou aj laickou verejnosťou s cieľom vypísať súťaž na masterplan/generel verejného osvetlenia. Taktiež chcú, aby mestský kontrolór vykonal kontrolu tendra na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave. „Verejné osvetlenie je najväčšia zákazka v rámci tohto volebného obdobia. Už predchádzajúci kontrakt bol kritizovaný a poslanci nemajú žiadnu šancu kontrolovať ho," upozornila predkladateľka uznesenia, poslankyňa Lucia Štasselová. Na rokovaní zastupiteľstva vymenovala viacero bodov, prečo treba túto súťaž zrušiť. Táto zákazka podľa nej vykazuje znaky zmiešanej zákazky. „Je tam aj prvok koncesie. A keď ide o koncesiu, tak vtedy by malo o tom rozhodovať zastupiteľstvo, pretože ide o nakladanie s obrovským majetkom mesta," vysvetlila.   V hlavných mestách sa takéto súťaže podľa nej robia na základe generelu verejného osvetlenia, ktorého účelom je popísať štandardy osvetlenia týkajúce sa nielen technických parametrov, ale aj požiadaviek na dizajn zohľadňujúci okolitú architektúru a špecifiká okolia. Poslanec Jozef Uhler a šéf komisie dopravy a informačných systémov súhlasí s tým, aby bola táto súťaž zrušená. Ako zdôvodnil, ich komisia bola pri začiatkoch prípravy tendra, ale neskôr bola „odpílená" od akýchkoľvek informácií. „Súhlasím s tým, aby sa zrušilo verejné obstarávanie a verím, že sa vyhlási dobrá súťaž," skonštatoval.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal uviedol, že toto rozhodnutie poslancov dá najprv zanalyzovať, pretože poslankyňa Štasselová sa na magistrát neprišla o tomto uznesení poradiť. Niektorí poslanci si podľa primátora vytvárajú na problémoch mesta kauzy a snažia sa tak zviditeľniť. Nesrovnal deklaruje, že hlavné mesto postupuje pri tejto súťaži absolútne transparentne. „Dva roky o tom otvorene informujeme. Už minulý rok sme spravili prezentáciu pre poslancov, kde zo 45 prišli šiesti. Ostatných to nezaujímalo. Robili sme prezentácie pre komisie, starostov i pre verejnosť. Každý mal možnosť sa pozrieť do podkladov a opýtať sa. Audit je zverejnený. Tieto výčitky považujem za čistú politiku pred voľbami," skonštatoval.

Bratislavský magistrát chce s víťazom súťaže uzavrieť zmluvu na 20 rokov v predpokladanej výške 143,69 milióna eur bez DPH. Mesto od novej súťaže chce, aby verejné osvetlenie okrem poskytovania svetla ponúkalo aj oveľa viac. Napríklad dávalo informácie o voľných parkovacích miestach, kvalite ovzdušia alebo obsahovalo bezpečnostné kamery. Ponuky k tendru na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave môžu záujemcovia predkladať do 10. augusta. Otvárať sa budú 21. augusta.

(TASR, foto: abn)

Páčil sa vám článok?