Náhrada za odsúdeného: Na krajskom zastupiteľstve zložil sľub nový poslanec

23.6.2017

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

Bratislavský samosprávny kraj má oddnes nového poslanca. Zložením poslaneckého sľubu sa ním stal Vladimír Mikuš,

Nový poslanec zaujal uvoľnené miesto po bývalom poslancovi Petrovi Ágostonovi. Tomu zanikol mandát jeho právoplatným zákonným odsúdením ešte v júli minulého roka. „Sľubujem na svoju česť a svedomie, že budem riadne plniť svoje povinnosti, ochraňovať záujmy samosprávneho kraja, dodržiavať Ústavu Slovenskej republiky, ústavné zákony, zákony a ostatné všeobecne záväzné právne predpisy a pri výkone svojej funkcie poslanca ich budem uplatňovať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia,“ sľúbil a svojím podpisom potvrdil nový poslanec Mikuš.

Krajskí poslanci na dnešnom rokovaní miestneho zastupiteľstva v tejto súvislosti zobrali na vedomie informáciu o zániku poslaneckého mandátu Ágostona, ktorého zároveň odvolali z finančnej komisie, komisie školstva, športu a mládeže a komisie regionálneho rozvoja, územného plánovania a životného prostredia. Členom týchto komisií sa schválením stal nový poslanec.

Okresný súd Bratislava III uznal obžalovaného Ágostona vinným z prečinu nevyplatenia mzdy a odstupného podľa Trestného zákona, a to rozsudkom z 12. júla 2016. Zároveň mu uložil peňažný trest v sume 1500 eur. Pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, súd mu uložil náhradný trest odňatia slobody v trvaní jedného roka. Rozsudok sa stal právoplatný a vykonateľný 14. júla 2016.

Uvoľnené poslanecké miesto v júni obsadzovalo aj miestne zastupiteľstvo v bratislavskom Novom Meste, kde bol Ágoston taktiež v minulosti poslancom. Tam sa jeho náhradníkom stal Róbert Lamprecht. Vedenie oboch samospráv plánuje vyriešiť aj otázku vrátenia odmien bývalým poslancom.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie