Nesrovnal o kauze predstaničné námestie: Nastal čas pomenovať veci otvorene

23.6.2017

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto podalo dovolanie proti uzneseniu Krajského súdu v Bratislave v spore so spoločnosťou Transprojekt.

Podľa uznesenia súdu musí mesto zniesť odklad povinnosti spoločnosti Transprojekt odovzdať mestu do vlastníctva stavebné objekty a plánované investície na Predstaničnom námestí.

Primátor Ivo Nesrovnal trvá na tom, že zmluva medzi mestom a spoločnosťou Transprojekt, ktorá mala obnoviť priestor pred bratislavskou Hlavnou stanicou, je zrušená, tak ako o tom rozhodli poslanci mesta v decembri 2016. Podľa Nesrovnala na tom nič nemení ani rozhodnutie krajského súdu, ktorý sa podľa investora stotožnil s právnym názorom advokátov spoločnosti, konkrétne v tom, že plnenie zmluvy zo strany spoločnosti je viazané na súčinnosť mesta. Nesrovnal takúto prezentáciu súdneho rozhodnutia považuje za propagandu a oportunistické klamstvo. „Nebolo to žiadne rozhodnutie vo veci. Išlo o neodkladané opatrenie, aby sme sa kvázi správali podľa tej zmluvy, ale tá zmluva skončila v decembri 2016, my sa už nemáme podľa čoho správať,“ uviedol Nesrovnal.

Primátor zopakoval, že dôvodom odstúpenia od zmluvy so spoločnosťou Transprojekt bol fakt, že investor si neplnil zmluvu a nič z toho, čo mal v rámci obnovy predstaničného priestoru urobiť, nezrealizoval. „To všetko, čo sa tam opravilo, urobilo mesto,“ zdôraznil Nesrovnal.

Nesrovnal poukázal zároveň na to, že konateľ Transprojektu Igor Ballo sa podobne ako v kauze Predstaničného námestia správa aj v ďalších developerských projektoch, za ktorými sú s Transprojektom personálne prepojené firmy. Menoval pritom nedokončenú stavbu sklenenej kocky na Hodžovom námestí, chátrajúcu budovu, kde sídlilo divadlo Astorka, a tiež Kamenné námestie, kde mala spoločnosť Igora Balla uskutočniť výstavbu podzemných parkovacích plôch. „Ani v tomto prípade neurobil nič, mesto preto ešte v roku 2012 odstúpilo od zmluvy pre neplnenie povinnosti,“ uviedol Nesrovnal. „Pán Ballo toto rozhodnutie napadol, teraz sa preto musí mesto právne brániť," komentoval Nesrovnal neodkladné opatrenie, ktoré súd vydal 12. apríla 2017. Aj proti tomuto rozhodnutiu sa mesto odvolalo.

Primátor priznal, že so spoločnosťami I. Balla vedie mesto desať súdnych sporov. Doteraz „tieto naťahovačky “ nechcel komentovať, no ako povedal, nastal čas pomenovať veci priamo a otvorene. Ballo sa podľa neho dostal v rokoch 2004 až 2010 k lukratívnym pozemkom a stal sa notoricky známym „investorom". „Desať rokov traumatizuje Bratislavu a bráni jej rozvoju," vyhlásil Nesrovnal, ktorý je presvedčený, že sám Ballo by mal predstúpiť pred verejnosť. „Nech sa už neskrýva za svojich právnikov, ale nech príde osobne vysvetliť Bratislavčanom, čo pre nich a ich mesto za desať rokov spravil,“ vyzval primátor. Skonštatoval, že investorov, ktorí si neplnia svoje projekty a nedokončenými, chátrajúcimi stavbami hyzdia hlavné mesto, je viac. Vyzval preto stavebné úrady na aktívnejšie konanie voči takémuto postupu, rovnako tak verí, že „pseudoinvestori“ pocítia aj silnejší tlak nespokojnej verejnosti.

Podľa mediálnej zástupkyne investora Márie Adamovej sú primátorove slová iba zastieraním zlých krokov magistrátu. „V prípade zastavenej realizácie projektu Predstaničného námestia, Kamenného námestia a divadla Astória sa primátor sťažuje na výsledky vlastných rozhodnutí a nečinnosť zástupcov mesta," uviedla Adamová. Ohradila sa aj voči Nesrovnalovým slovám, ktoré označila za „verejnú výzvu na lynč investora“. Podľa Adamovej sa investor nikdy komunikácii nebránil.

V rámci jednotlivých investičných projektov deklarovala, že v prípade Predstaničného námestia si do dnešného dňa investor preukázateľne splnil všetky záväzky, vyplývajúce z uzatvorených zmlúv. Nedokončený projekt týkajúci sa budovy Astória na Hodžovom námestí vysvetlila tým, že magistrát porušil dohodu medzi mestom a investorom. V prípade projektu Zelenej kocky na Hodžovom námestí Adamová uviedla, že tento projekt investor predal v stave pred kolaudáciou. „Prečo projekt doposiaľ nie je v užívaní, je otázkou pre nového majiteľa. Vzhľadom na súčasný stav investor zvažuje možnosť spätného odkúpenia budovy do svojho vlastníctva a jej dokončenie," informovala Adamová.

(TASR)

Páčil sa vám článok?