Potvrdené: Plot pred ambasádou USA je ilegálny

8.2.2017
0
Potvrdené: plot pred ambasádou usa je ilegálny - plot
Páčil sa vám článok?

Veľvyslanectvo Spojených štátov amerických v Bratislave nepreukázalo do piatka 3. februára, že jeho bezpečnostný plot na Hviezdoslavovom námestí je legálnou stavbou. Stavebný úrad pri bratislavskej mestskej časti Staré Mesto tak začal konanie o dodatočnej legalizácii, respektíve odstránení stavby.

Potvrdila to hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková. Tento proces je podľa jej slov veľmi podobný vydávaniu stavebného povolenia, kde musí dotknutý subjekt podrobne zdokladovať vlastnícky či nájomný vzťah k pozemku. 

Ambasáda koncom januára uviedla, že naďalej spolupracuje na riešení vzniknutého problému s hlavným mestom a mestskou časťou Staré Mesto. Ako tvrdí, súhlasila s podmienkami mesta týkajúcimi sa obnovy nájmu, vrátane úhrady ročného nájomného vo výške približne pol milióna eur. Sme pripravení platiť tento poplatok, hneď ako bude nájomná zmluva kompletne podpísaná, tvrdí veľvyslanectvo. Dúfa, že sa touto otázkou bude mestské zastupiteľstvo zaoberať čoskoro a nový nájom odsúhlasí. 

Ambasáda deklaruje, že jej plány na presťahovanie z Hviezdoslavovho námestia napredujú a určila si aj vhodné miesto pre nové veľvyslanectvo. V súčasnosti čaká na jeho schválenie hlavným mestom a ministerstvom zahraničných vecí. Nové sídlo veľvyslanectva má spĺňať bezpečnostné požiadavky a zároveň aj zapadnúť do okolia. 

Hlavné mesto tvrdí, že aktívne komunikuje s ambasádou a zároveň s ministerstvom zahraničných vecí na vyriešení problému. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal je presvedčený, že problém americkej ambasády a bezpečnostnej zóny okolo nej sa vyrieši len presťahovaním veľvyslanectva z Hviezdoslavovho námestia. V prvom rade však ide o vzťah medzi Spojenými štátmi americkými a Slovenskou republikou ako takou. Máme záujem na riešení tohto problému, preto na najbližšie mestské zastupiteľstvo predložíme materiál o nájme mestským poslancom na rozhodnutie, uviedla hovorkyňa hlavného mesta Ivana Skokanová.

Bratislavskí mestskí poslanci koncom septembra 2016 veľvyslanectvu neschválili predĺženie nájmu zhruba 1300 štvorcových metrov mestských pozemkov pred budovou ambasády do 15. augusta 2019. Bratislava tieto pozemky prenajala ešte v roku 2005 na desať rokov veľvyslanectvu, ktoré ich využilo na postavenie bezpečnostného plota.

O nájme mestských pozemkov pred budovou ambasády rozhodovali mestskí poslanci aj koncom júna 2016, vtedy ho americkej ambasáde predĺžili. Dodatok o predĺžení nájmu mal vstúpiť do platnosti pod podmienkou, že ho ambasáda podpíše v lehote do 60 dní od schválenia uznesenia. Ambasáda dodatok v tejto lehote podpísala, avšak až po uplynutí doby nájmu, teda po 15. auguste 2016. Bratislavské mestské zastupiteľstvo tak muselo v septembri rokovať o novej nájomnej zmluve. Tá bola podobná júnovému dodatku, no americká ambasáda žiadala doplniť klauzulu o tom, že všetky jej peňažné záväzky vyplývajúce z nájomnej zmluvy podliehajú dostupnosti financií, ktoré každoročne vyčleňuje Kongres USA. Poslanci však tejto žiadosti nevyhoveli a nájom neschválili.

(TASR, Foto: ms)

Páčil sa vám článok?