Rozpočet župy: Takto sa rozdelí každá tisícka

27.12.2016
0
Rozpočet župy na dlani: takto sa rozdelí každá tisícka - freso3 fb
Páčil sa vám článok?

Školstvo, rozvojové projekty, sociálne zabezpečenie a doprava. To sú oblasti, na ktoré pôjde v budúcom roku väčšina zo župného rozpočtu. Ten schválili poslanci na svojom poslednom tohtoročnom zasadnutí jednohlasne.

„Vzdelávanie budúcich generácií je pre Bratislavskú župu jednou z priorít. Podľa toho sme pripravili aj rozpočet na budúci rok. Rovnako považujeme za nevyhnutné postupne odstraňovať modernizačný dlh, ktorý je spôsobený aj tým, že náš kraj má výrazne obmedzené možnosti čerpania eurofondov. Som presvedčený, že každá jedna tisícka bude v budúcom roku použitá v prospech obyvateľov nášho kraja,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. V budúcom roku bude župa hospodáriť so sumou 144,7 milióna eur. 

Z každej jednej tisícky, ktorú župa v budúcom roku použije, pôjde na vzdelávanie a šport spolu 348,80 eura. Na rozvojové projekty a správu majetku poputuje 190,40 eur, na sociálne zabezpečenie a zdravotníctvo 180,50 eura a na dopravu 81,80 eura.

Finančná kondícia každej župy je posudzovaná aj podľa dlhu a výšky splátok tohto dlhu. Bratislavský samosprávny kraj patrí, aj podľa hodnotenia nezávislého inštitútu INEKO, medzi najzdravšie.

V roku 2017 použije Bratislavská župa na splácanie svojich úverov a úrokov 21,60 eur z každej tisícky. 

(ts, ms, Foto: BSK)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie